Burgemeesters krijgen de bevoegdheid een pand te sluiten als de openbare orde is verstoord door ernstig geweld (of bedreiging daarmee) op of in de onmiddellijke nabijheid van die plek, of als er ernstige vrees bestaat voor zo’n verstoring. De aangepaste sluitingsbevoegdheid wordt 1 januari van kracht.

Aantreffen van een wapen

Voorbeelden van ernstig geweld zijn het gooien van explosieven of beschietingen. Een pand kan ook gesloten worden als daar een wapen wordt aangetroffen en daardoor de openbare orde rond die plek ernstig wordt verstoord, of daarvoor ernstige vrees bestaat. Als de burgemeester een pand heeft gesloten op basis van de nieuwe bevoegdheid, kunnen verhuurders bovendien een huurcontract buitengerechtelijk ontbinden. Er kan dan in het uiterste geval onteigening plaatsvinden.

Aanpassing Gemeentewet en Wet openbare lichamen BES-eilanden

Het betreft hier een aanpassing van artikel 174a van de Gemeentewet. Ook artikel 177 van de Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba wordt (met enkele andere verwante wetten) aangepast. De uitbreiding van de sluitingdbevoegdheid geldt voor dus behalve voor burgemeesters in Europees Nederland ook voor gezaghebbers op Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Meer informatie in webdossier CCV

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft vandaag het webdossier Sluitingsbevoegdheid van een pand online gezet. Hier vindt u nadere informatie over de sluitingsbevoegdheid, veelgestelde vragen en ook een handreiking voor de gemeentelijke uitvoeringspraktijk. Het webdossier gaat ook uitgebreid in op de verstrekkende gevolgen van een woningsluiting voor bewoners en in het bijzonder kwetsbare mensen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld minderjarigen, ouderen en mensen met een kwetsbare geestelijke of fysieke gezondheid. 

Het webdossier is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van JenV. Het CCV ondersteunt hiermee burgemeesters en gezaghebbers bij de uitvoering en is het eerste en centrale aanspreekpunt. De VNG is betrokken bij het onderwerp vanuit de burgemeestersbevoegdheden in het kader van de openbare orde en veiligheid.