In het Hoofdlijnenakkoord GGZ 2019-2022 is opgenomen dat er behoefte is aan bekostiging van de consultatiefunctie. De consultatiefunctie voorziet erin dat professionals in het sociaal domein professionals in de geneeskundige geestelijke gezondheidszorg (ggz) kunnen consulteren (bevragen). 

Consultatiefunctie van kracht in 2024: doel

De consultatiefunctie wordt van kracht in 2024. Zorgverzekeraars kopen de prestatie (geregeld in de Zvw) in bij daartoe aangewezen ggz-aanbieders. Het doel van de consultatie is het voorkomen van (zwaardere) zorg. Het gaat hier om domeinoverstijgende samenwerking tussen professionals om cliënten de juiste zorg, ondersteuning en begeleiding te kunnen bieden.

Bekostiging domeinoverstijgende consultatiefunctie

De bekostiging van de domeinoverstijgende consultatiefunctie ggz moet de samenwerking tussen het sociaal domein en de geneeskundige ggz versterken. Tot dusver lukte die samenwerking vaak niet, vanwege het ontbreken van een adequate bekostiging binnen de ggz. 

Met een aparte prestatie (in de Zvw) voor de consultatiefunctie voor de geneeskundige ggz kan de professional in het sociaal domein gemakkelijker een ggz-professional consulteren. Daardoor weet de sociaal domein-professional sneller hoe deze verder kan met de cliënt.

Consultatiefunctie ondersteunt en versterkt hulp vanuit sociaal domein

De consultatiefunctie dient ter ondersteuning van de hulp die verleend wordt door het sociaal domein en versterkt deze. Het helpt partijen in het sociaal domein om eventuele psychische problematiek of psychosociale problematiek bij mensen sneller te doorgronden en de problemen van cliënten in het sociaal domein op te lossen. Daardoor ontstaan er minder verwijzingen naar de ggz, en kunnen cliënten sneller worden verwezen naar een andere, betere (en dus juiste) plek.

Online vragenuurtje op 12 december

De VNG houdt dinsdag 12 december van 10.00 tot 11.30 uur een online vragenuurtje voor gemeenten en aanbieders waarin we nader toelichten hoe de uitvoering van de consultatiefunctie in zijn werk gaat en antwoord geven op vragen. Er zijn medewerkers aanwezig van de VNG, Zorgverzekeraars Nederland, de Nederlandse GGZ en het ministerie van VWS. 

Meer informatie over het online vragenuur en aanmelden