Voor de uitvoering van klimaat- en energiebeleid ontvangen gemeenten compensatie van het rijk. Om een realistisch beeld te krijgen van de daadwerkelijke kosten herijkt de Raad voor het Openbaar Bestuur zijn onderzoek uit 2020. We doen een dringend beroep op gemeenten om mee te doen. Dit kan tot 13 december.

Ga naar de vragenlijst

Geef uw kosten door

In deze online uitvraag kunt u doorgeven welke kosten uw gemeente maakt, zoals het aantal fte, de schaal van deze medewerkers en meerkosten. De uitvraag wordt uitgevoerd door AEF en Improven en vraagt input van meerdere beleidsthema’s, zoals mobiliteit, gebouwde omgeving en landbouw.

Online uitvraag valideert dieptestudies

Als onderdeel van deze herijking zijn al dieptestudies uitgevoerd bij een kleinere groep overheden. De resultaten daarvan worden gevalideerd aan de hand van deze online uitvraag. Om de herijking representatief te laten zijn en dus een realistisch beeld te krijgen van de uitvoeringskosten, is het van belang dat zo veel mogelijk gemeenten deelnemen.

Presentatie van de uitkomsten

De voorlopige uitkomsten van het onderzoek worden op dinsdag 9 januari voorgelegd aan gemeenten tijdens een verificatiebijeenkomst. Die vindt plaats van 13.30 tot 16.30 uur in Amersfoort. 

Meld u aan voor deze bijeenkomst

Het eindrapport van de ROB wordt in het eerste kwartaal van 2024 gepubliceerd.

Meer informatie

Lees meer over het onderzoek uit 2020