Naar aanleiding van vragen van gemeenten werkt de VNG aan een programma van eisen en wensen voor een registratiesysteem dat rechtmatigheidstoezicht binnen de Wmo en Jeugdwet ondersteunt. Heeft uw gemeente hier ervaring mee? Dan bent u van harte uitgenodigd om mee te denken.

Aanleiding

Er bestaan grote verschillen tussen de door gemeenten gebruikte registratiesystemen voor rechtmatigheidstoezicht en handhaving Wmo en Jeugdwet. Zelf ontwikkelde systemen, commerciële producten, Excel-overzichten, etc. Daarnaast bestaan er verschillen in het gebruik van en de toegang tot de systemen. Van registratie van zorgaanbieders tot dossieropbouw en van consulenten en toezichthouders Wmo en Jeugdwet tot contractmanagers.

De VNG krijgt regelmatig vragen om advies voor de inrichting of doorontwikkeling van dergelijke systemen. Met de ontwikkeling van een programma van eisen en wensen komen we aan deze vragen tegemoet.

Samenwerking met gemeenten

Om tot een gedegen en bruikbaar programma van eisen en wensen voor alle gemeenten te komen, is concrete input vanuit gemeenten onmisbaar. Het onderzoek richt zich onder meer op de volgende vragen:

  • Welke informatie is belangrijk voor toezicht?
  • Wat betekent dat voor de informatieverzameling bij gemeenten?
  • Wat betekent dat voor de registratie door gemeenten?
  • Welke functionaliteiten zijn gewenst?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van gebruikte systemen?
  • Is het systeem geschikt voor gegevensuitwisseling – binnen bestaande wet- en regelgeving – met andere gemeenten en ketenpartners?

We zijn op zoek naar gemeenten die een bijdrage kunnen en willen leveren aan een antwoord op deze vragen.

Resultaat en oplevering

Het resultaat is een praktische handreiking met een overzichtelijk programma van eisen en wensen. Op basis hiervan kunnen alle gemeenten een afgewogen keuze maken tussen zelf een systeem (laten) ontwikkelen of een bestaand systeem aanschaffen dat voldoet aan de basisvereisten en de specifieke wensen. De oplevering van de handreiking staat gepland voor volgend voorjaar.

Denk met ons mee

Wilt u op basis van uw ervaringen en ideeën met ons meedenken? Stuur dan voor maandag 20 november een mail aan aanpakzorgfraude@vng.nl.