Wijziging Leerplichtwet verandert toezicht op naleving door scholen

Per 1 januari 2012 treedt een wijziging van onder meer de Leerplichtwet 1969 (Lpw) in werking. Het toezicht op de naleving door scholen verschuift van de leerplichtambtenaar naar de Inspectie van het Onderwijs.

De inspectie kan een bestuurlijke boete opleggen. Doel van de wetswijziging is de verbetering van het bestrijden van verzuim en voortijdig schoolverlaten. In verband met de wetswijziging heeft de VNG met Ingrado een addendum op de modelambtsinstructie gemaakt. Het addendum is als bijlage bij de ledenbrief gevoegd.

Gemeentefonds
Het toezicht op de naleving van de Leerplichtwet door ouders en leerlingen blijft bij de gemeenten liggen. Voor gemeenten leidt de wetswijziging niet tot minder middelen in het gemeentefonds.

Samenwerkingsovereenkomsten gemeenten en inspectie
Het is mogelijk met de  inspectie een  samenwerkingsovereenkomsten af te sluiten. In die gevallen verzorgen gemeenten de dossiers, zodat de inspectie snel kan handhaven. Feitelijk blijven de gemeenten met een samenwerkingsovereenkomst het toezicht uitvoeren. De vier  grote steden hebben een overeenkomst met de Inspectie ondertekend.

VNG
De VNG heeft, in de voorbereiding op de wetgeving, benadrukt dat gemeenten die niet overgaan tot het tekenen van deze overeenkomst, ook verzekerd moeten zijn van goed toezicht en handhavend optreden door de inspectie. Het komend jaar gaan VNG en Ingrado dat in de gaten gehouden.

Maatwerk
Gemeenten die een samenwerkingsovereenkomst met de Inspectie willen aangaan, moeten contact opnemen met de inspectie. De overeenkomsten zijn maatwerk.

Meer informatie