Het Programma Samen richt zich op het versterken van bestaande bewonersinitiatieven in gemeenten. Bij de startbijeenkomst op 28 november 2022 werd bekend welke 7 initiatieven financieel ondersteund worden: dit zijn de Proeftuinen van het Programma Samen.

De Samenmakerij – Groningen

De Samenmakerij is een kennis- en doe-plek voor stad-, dorp-, wijk- en eilandmakerij waarin wordt samengewerkt aan een beter Groningen. De gemeente Groningen en de initiatieven co-creatie Paddepoel, de Wijkmakers, coöperatie de SuikerBiedt, Sedna, de Verbinders en de GoeieBuurt doen mee. Maar ook de Provincie Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en de landelijke Stadmakerscoöperatie.

Het 8ste werk Kampen

Het 8ste Werk in Kampen is een mooie plek om te zijn, te ontmoeten, te werken en te wonen. Het is een plek waar mensen elkaar als samenleving kunnen ontmoeten en versterken, waar iedereen kan komen en iedereen kan bijdragen. Bij het 8ste Werk kunnen mensen tot rust komen en worden zij gezien en gerespecteerd om wie ze zijn. Ieder mens kan hieraan bijdragen. 

Ook de ontmoeting tussen mensen en natuur, stad en platteland is belangrijk voor Het 8ste Werk. De activiteiten komen tot stand vanuit spontane vraag en invulling door Kampenaren.

Plaats de Wereld

Plaats de Wereld is een vrijwilligersorganisatie in de gemeente Tynaarlo met circa 75 vrijwilligers. Zij organiseren diverse educatieve activiteiten. Plaats de Wereld richt zich op educatie en inspiratie om zo samen bij te dragen aan een eerlijker en schonere wereld én op verbinding en ontmoeting. Het is een werk- en pleisterplaats die is verbonden met initiatieven elders in de wereld, zodat mensen van elkaar kunnen leren en kennis kunnen delen. 

Stagehuis Schilderwijk

Het Stagehuis Schilderswijk in Den Haag is een burgerinitiatief pur sang. Vrijwilligers en stagiaires op MBO, HBO en universitair niveau van verschillende studierichtingen werken samen met bewoners aan diverse activiteiten. De stagiaires doen hiermee werkervaring op en kunnen zo hun opleiding afmaken. Bovendien krijgen zij de gelegenheid om zich breder te ontwikkelen naast hun eigen studierichting. Het Stagehuis is een betekenisvolle plek voor bijzondere ontmoetingen in de wijk. En draagt bij aan de empowerment van bewoners en stagiairs, verbinding en participatie en aan de veiligheid en leefbaarheid van de wijk. 

Transfarmers en Copernikkel Den Bosch

Transfarmers willen iedere stadsbewoner de mogelijkheid geven om zijn eigen buitenomgeving te creëren, waarbij Transfarmers samen met buurtbewoners de leefomgeving weer eetbaar, speelbaar en groener maakt. Buurtgroen is een middel voor het samenbrengen en motiveren van buurtbewoners door te leren, creëren en onthaasten. Door samen het groen in de wijk aan te pakken leert men werken met elkaar en (ver)bouwen. Hiermee willen de Transfarmers de zelfredzaamheid in en van de wijk vergroten en de maakbaarheid van eigen omgeving teruggeven aan bewoners.

Bij werkwinkel Copernikkel uit Den Bosch bevinden zich diverse wijkinitiatieven en buurtgroepen onder één dak. Het is een broedplaats van ideeën, plannen en wensen. Een middelpunt in de wijk waar dromen van bewoners werkelijkheid worden en bewoners de handen ineen slaan. Waar allerlei lijntjes bij elkaar komen en waar men naar elkaar omziet.

Vaals Verbind(t)

Vaals Verbind(t) uit de gemeente Vaals is opgericht door een groep Vaalsenaren die zich willen inzetten voor hun gemeente. Vaalsenaren maken samen de lokale leef- en woonwereld mooier met als motto: Samenwonen, samenwerken, samenleven. Vaals Verbind(t) faciliteert diverse initiatieven. Zoals het organiseren van netwerkbijeenkomsten en het ondersteunen van de initiatieven en projecten die worden aangedragen door inwoners van de gemeente. Samen zetten bewoners zich in om de gemeente Vaals nog leuker, mooier, spannender, bruisender en duurzamer te maken. 

Welzijnscoöperatie Delfshaven

Delfshaven Coöperatie bestaat uit actieve bewoners die zich samen met lokale initiatieven sterk maken. Ze werken aan wijkontwikkeling met wijkpartners, overheid en marktpartijen. Daarbij ondersteunen ze lokaal initiatief, delen ze kennis en kunde, ontwikkelen projecten en vertalen lokale ontwikkelingen naar beleid. Of het nou gaat om werk, geld of netwerk. Wijkcoöperatie Delfshaven wil dat álle bewoners van Delfshaven vooruitkomen en dat iedereen kan meedoen. En samen werken aan een veerkrachtige wijk.

Meer informatie