De Senaat stemt 31 oktober over het al dan niet controversieel verklaren van de Spreidingswet. Als uitvoerders van deze wet vragen wij samen met het COA en Vluchtelingenwerk deze wet in behandeling te nemen.

Update: De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel niet controversieel verklaard. Hierop is het wetsvoorstel opnieuw in behandeling genomen door de vaste commissie Immigratie & Asiel.

Lees onze gezamenlijke brief aan de Eerste Kamer (pdf, 85 kB)

De wet is uitvoerbaar

Door het aannemen van de amendementen in de Tweede Kamer is de Spreidingswet volgens ons uitvoerbaar, juridisch kloppend en te handhaven. De uitvoeringspraktijk ziet deze wet als een eerste stap om Nederland uit de crisisstand te halen.

Spreiding nodig, met of zonder regulering instroom

Er zullen in Nederland altijd plekken nodig zijn om vluchtelingen op te vangen, of dit nu gereguleerd is of niet. Ook als het aantal asielaanvragen afneemt en daarmee ook de opvangopgave, zorgt de verdeelsleutel in de Spreidingswet ervoor dat wordt bepaald welke gemeenten hun opvanglocaties mogen afbouwen of flexibel mogen inzetten voor andere doelgroepen.

Versterking van solidariteit onder gemeenten

De wet versterkt de solidariteit onder gemeenten rond opvang van asielzoekers en voorkomt willekeur, zodat niet steeds dezelfde gemeenten de opvang op zich moeten nemen. Ze biedt gemeenten ook meer ruimte voor kleinschalige opvang met meer draagvlak in de samenleving.