Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw en de VNG vragen gemeenten om uiterlijk 31 maart 2024 de nieuwe achtervangovereenkomst te ondertekenen en naar het WSW op te sturen. Deze vervangt met ingang van 1 mei 2024 alle voorgaande achtervangovereenkomsten. U ontvangt hierover een brief van het WSW.

Wijzigingen in achtervangovereenkomst in 2021

De achtervangovereenkomst tussen gemeenten en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) is een randvoorwaarde voor leningen van het WSW aan woningcorporaties voor het bouwen van sociale huurwoningen. Op 1 augustus 2021 traden gewijzigde overeenkomsten tussen WSW en gemeenten in werking. Alle vóór 1 augustus 2021 tussen WSW en gemeente gesloten achtervangovereenkomsten bleven daarbij van kracht.

Alleen nog onderscheid in verdeelsleutel

Op basis van de nieuwe overeenkomst wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen de rechten en verplichtingen van uw gemeente en WSW van vóór en vanaf 1 augustus 2021. De enige uitzondering hierop is de te hanteren verdeelsleutel voor gemeenten. Hiervoor blijft zowel de oude situatie van voor 1 augustus 2021, als de nieuwe situatie bestaan. Dit wordt in de brief van het WSW toegelicht.

Geen verschillende overeenkomsten naast elkaar

De verbeteringen die in 2021 zijn doorgevoerd, moeten verwerkt worden in de overeenkomsten die al voor die tijd bestonden. De VNG en WSW vinden het niet wenselijk dat er verschillende achtervangovereenkomsten naast elkaar blijven bestaan. Daarom kiezen we ervoor om volledig op te stappen op de nieuwe overeenkomst. Om het voor gemeenten makkelijker te maken heeft VNG een model collegevoordracht gemaakt.

Meer informatie