Energie delen levert een belangrijke bijdrage aan het verlichten van netcongestie. De VNG vindt het daarom noodzakelijk om energie delen op te nemen in de Energiewet, voorafgaand aan de behandeling daarvan. We vragen de vaste Kamercommissie EZK om hierop aan te dringen bij minister Jetten. 

Lees de VNG-reactie (pdf, 228 kB)

Transport van energie over korte afstand

Het elektriciteitsnet loopt op piekmomenten steeds meer tegen grenzen aan. Bij slimmer gebruik van het net wordt tot nu toe vooral gekeken naar betere spreiding over de dag. Veel minder aandacht krijgt het voorkomen van transportvraag. Door energie lokaal uit te wisselen wordt deze over een korte afstand getransporteerd, waardoor het net minder wordt belast.

Voor dit delen van elektriciteit bestaat nog geen vastgestelde definitie. Wat gemeenten betreft gaat het om zelfgeproduceerde of opgeslagen elektriciteit toekennen aan een andere afnemer binnen een geografisch afgebakend gebied. Voor een huishouden biedt dit extra mogelijkheden om te bepalen wat er met zijn overtollige productie van zonne-elektriciteit gebeurt, bijvoorbeeld door dit te delen met buren verderop in de straat. Ook bedrijven zouden dit onderling kunnen doen.

Opnemen in Energiewet via nota van wijziging

Energie delen is in strijd met de huidige Elektriciteitswet 1998 en ook met de nieuwe Energiewet zoals die nu voorligt. We verwelkomen de toezegging van minister Jetten in de Kamerbrief van 9 juni 2023 dat hij in de komende maanden zal bezien hoe dit kan worden ingevuld. We dringen erop aan dat dit onderwerp nog voor de behandeling van de Energiewet in de wet wordt opgenomen via een nota van wijziging.