Het dashboard Gemeentefinanciën van Waarstaatjegemeente.nl bevat nieuwe indicatoren die gemeenten helpen hun grip op hun bedrijfsvoering te verstevigen. Het betreft verschillende baten- en lastenindicatoren uit de Budget Benchmark van het platform Venster voor Bedrijfsvoering.

Nieuw op het dashboard Gemeentefinancien

De nieuwe indicatoren op het dashboard Gemeentefinanciën geven onder andere inzicht in de inkomsten en uitgaven van de gemeente, de verhouding tussen personeel in vaste dienst en ingehuurd personeel en de hoogte van de lokale belastingdruk per thema. De indicatoren worden ontsloten via een i-frame, zodat vanuit Waarstaatjegemeente.nl het dashboard van Venster voor Bedrijfsvoering rechtstreeks te bedienen is.

Budget Benchmark

De Budget Benchmark van platform Venster voor Bedrijfsvoering geeft inzicht in de omvang van de baten en lasten per inwoner van een gemeente, zowel voor de begroting als voor de jaarrekening. De Budget Benchmark bevat cijfers van alle gemeenten in Nederland sinds 2016 en is gebaseerd op de open data die via Iv3 worden ontsloten door het CBS. Meer informatie is te vinden op de website van Venster voor Bedrijfsvoering.

Venster voor Bedrijfsvoering

Venster voor Bedrijfsvoering is een instrument van, voor en door de overheid. Het platform helpt publieke organisaties hun prestaties te vergelijken. Het is een initiatief van VGS, VNG, BZK, ICTU, UvW, VIAG en FAMO. Het kernteam bestaat uit ervaren adviseurs en onderzoekers van ICTU en VNG Realisatie. Samen zorgen zij voor de ontwikkeling en uitvoering van de instrumenten, zoals een online dashboard, het organiseren van leerbijeenkomsten, het geven advies en het schrijven van artikelen.

Aan de slag met Waarstaatjegemeente.nl 

Op de vernieuwde Waarstaatjegemeente.nl staan cijfers over alle gemeenten in Nederland op alle belangrijke beleidsterreinen. Het dataplatform is bedoeld voor gemeentebestuurders en ambtenaren, maar is ook geschikt voor andere geïnteresseerden die willen weten hoe hun gemeente ervoor staat op tal van maatschappelijke thema’s.

Dashboards maken het makkelijk om gegevens van verschillende gemeenten naast elkaar te zetten. Behalve dat in de database van Waarstaatjegemeente.nl data over gemeenten worden ontsloten via dashboards en rapportages, kunnen gebruikers zelf presentaties, grafieken, kaarten en tabellen maken. Voor eigen gebruik, of om te delen met anderen. 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij waarstaatjegemeente@vng.nl