Gemeenten kunnen t/m 28 september 2023 reageren op het wetsvoorstel Rechtsbescherming bij aanbesteden. Het wetsvoorstel moet de rechtspositie van ondernemers bij aanbestedingen verbeteren. We raden gemeenten aan gebruik te maken van de mogelijkheid te reageren.

Voorgestelde wijzigingen

Concreet moeten gemeenten volgens het wetsvoorstel de volgende acties ondernemen:

  • Een klachtenloket inrichten dat klachten over aanbestedingen behandelt
  • Een aanbesteding opschorten als er meer tijd nodig is voor de afhandeling van een klacht
  • Een aanbesteding maximaal 2 weken opschorten als de klacht wordt beoordeeld door de Commissie van Aanbestedingsexperts
  • Gunnings- en selectiebeslissingen uitgebreider motiveren
  • Jaarlijks aan de gemeenteraad rapporteren over de klachtafhandeling

Lastenonderzoek

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat de uitvoeringslasten die voor decentrale overheden en speciale-sectorbedrijven voortvloeien uit het wetsvoorstel onderzoeken. Een groot deel van de gemeenten ontvangt deze week het verzoek een online-vragenlijst hierover in te vullen. We raden gemeenten aan hieraan gehoor te geven. Hoe meer gemeenten de vragenlijst invullen, hoe beter het beeld van de lasten die het wetsvoorstel meebrengt voor gemeenten.

Interbestuurlijke consultatie

De VNG wordt uitgenodigd haar visie te geven op het wetsvoorstel. Dit zal zijn nadat het lastenonderzoek is afgerond, naar verwachting eind oktober. Reacties op het wetsvoorstel kunt u met ons delen via het VNG-forum over Inkoop en Aanbesteden.

Meer informatie

Naar de internetconsultatie