Sociale partners in de overheids- en onderwijssectoren en pensioenfonds ABP werken aan een overgang naar een nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2027. De planning was 2026. Het extra jaar is mogelijk doordat minister Schouten pensioenfondsen meer tijd geeft om het nieuwe pensioenstelsel in te voeren.

Zorgvuldige en beheerste overstap

Sociale partners en ABP streven ernaar om de nieuwe ABP-pensioenregeling zo spoedig mogelijk in te laten gaan. Uitstel blijkt in dit geval echter gewenst. Het is van groot belang dat de overstap naar de nieuwe ABP-pensioenregeling zorgvuldig en beheerst gebeurt.

De onderhandelaars namens de 14 sectoren werken momenteel aan de nieuwe ABP-pensioenregeling. Het streven is om uiterlijk begin 2024 tot definitieve afspraken te komen. Hierna heeft ABP door het jaar uitstel voldoende tijd om de pensioenadministratie goed in te richten voor de overgang en daarna.

Betrokkenheid VNG

De VNG is een van de partijen die aan tafel zit bij de onderhandelingen over de toekomstige ABP-pensioenregeling. Hierbij werken we samen met de decentrale overheden en de onderwijssectoren in de Stichting Zelfstandig Publieke Werkgevers (ZPW).

Wet toekomst pensioenen

De Eerste Kamer nam op 30 mei de Wet toekomst pensioenen aan. De nieuwe regels gelden per 1 juli 2023, maar pensioenfondsen krijgen een paar jaar de tijd om volgens deze regels te gaan werken. Nadat sociale partners besloten hebben hoe de ABP-pensioenregeling eruit komt te zien, zal ABP deze pensioenregeling implementeren. Per 2027 zal ABP dan volledig onder de Wet toekomst pensioenen vallen.

Toekomstbestendig pensioenstelsel

Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Met de komst van het nieuwe pensioenstelsel kan er iets gedaan worden aan de knelpunten van het huidige stelsel. De verwachting is ook dat het nieuwe stelsel toekomstigbestendiger wordt. De wijzigingen moeten ervoor zorgen dat deze belangrijke arbeidsvoorwaarde meer zal worden gewaardeerd en op langere termijn betaalbaar blijft.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van ZPW