Het kabinet heeft vrijdag 1 juli de aanvraag voor een bijdrage aan het Innovatieprogramma onderwijshuisvesting voorwaardelijk goedgekeurd. Dat betekent dat er per 2024 € 275 miljoen beschikbaar komt uit het Nationaal Groeifonds. 

Duurzame, gezonde en inclusieve schoolgebouwen

Gemeenten kunnen samen met schoolbesturen de komende jaren voorstellen indienen om deel te nemen aan dit innovatieprogramma en met een deel van het beschikbare geld duurzame, gezonde en inclusieve schoolgebouwen bouwen. Doel van het programma is om samen te leren hoe we kwalitatief betere schoolgebouwen sneller en kostenefficiënter kunnen renoveren en vernieuwen. In een schoolgebouw met een goed klimaat presteren de leerlingen beter en zijn zij minder vaak ziek. Inclusieve, gezonde en duurzame scholen dragen daarnaast bij aan kansengelijkheid en klimaatdoelstellingen.

Innovatieprogramma onderwijshuisvesting  

Om de schoolgebouwen in ons land duurzaam, gezond en inclusief te krijgen moeten meer schoolgebouwen vervangen kunnen worden. Ook gaan de kwaliteiteisen van te bouwen schoolgebouwen de komende jaren omhoog. In het innovatieprogramma schoolhuisvesting werken gemeenten, schoolbesturen en bouwende partijen samen om standaarden te ontwikkelen hoe dit het beste te doen. In het Innovatieprogramma onderwijshuisvesting worden hoogwaardige schoolgebouwen neergezet in efficiënte bouwprocessen. De lessen die tijdens het bouwen worden geleerd, worden gedeeld met alle gemeenten, schoolbesturen en bouwpartijen. Zo hebben ook niet-deelnemende partijen er profijt van.

Werkwijze en activiteiten

Gezamenlijk bouwend leren en innoveren staat centraal. Dit wordt gedaan in meerdere leerlabs waarin de ontwikkeling van repeteerbare en gestandaardiseerde producten, procedures en werkprocessen centraal staat. Naast de leerlabs ontwikkelen we een kennisinfrastructuur voor kennisontwikkeling en kennisdeling. Zo wordt de opgebouwde kennis en ervaring met nieuwe manieren van werken op een grotere schaal breed toepasbaar voor heel Nederland. In de leerlabs en communities of practice participeren gemeenten, schoolbesturen, bouwende partijen en andere experts op het gebied van onderwijshuisvesting.

Start programma in 2024

De VNG heeft de bijdrage voor het innovatieplan samen met het ministerie van OCW, de PO-raad en de VO-raad aangevraagd. Wanneer we aan de voorwaarden voor de toekenning voldoen, delen we meer informatie over de planning van het programma. We verwachten dat gemeenten in de loop van 2024 hun aanvragen voor de specifieke uitkering (SPUK) kunnen indienen.

Meer informatie