Het Ketenbureau i-Sociaal Domein is in 2021 begonnen met de voorbereidingen voor de ontwikkeling van een aparte iStandaard voor het berichtenverkeer over Wmo-hulpmiddelen. Doordat het project vertraging oploopt, kan de iStandaard niet per 1 januari 2024 worden ingevoerd.

iStandaard Wmo-dienstverlening niet geschikt voor hulpmiddelen

De reden dat een iStandaard voor hulpmiddelen wordt ontwikkeld, is dat de iStandaard voor Wmo-dienstverlening niet geschikt is voor hulpmiddelen. Bij hulpmiddelencontracten speelt vooral:

  • Gemeenten die Wmo-hulpmiddelen huren, kunnen gebruik maken van de iStandaard voor diensten omdat de huurcontractvorm daar enigszins op aansluit. Maar aanbieders kunnen hiertoe niet verplicht worden.
  • Voor gemeenten die hulpmiddelen kopen (en dat betreft ongeveer 1/3van alle hulpmiddelencontracten) is de iStandaard voor diensten in het geheel niet geschikt.

Ontwikkeling en beheer van iStandaarden belegd bij Zorginstituut Nederland

De taak voor de ontwikkeling en het beheer van iStandaarden voor Wmo en Jeugdwet is belegd bij het Zorginstituut Nederland (ZIN). Sinds 2019 is de financiering van het ZIN voor deze taak geregeld via een uitname uit het gemeentefonds. Het ministerie van VWS beheert het contract met het ZIN.

Financiering iStandaard hulpmiddelen is knelpunt

Alle partijen willen graag een aparte iStandaard voor Wmo-hulpmiddelen, maar het knelpunt is de financiering ervan. Op dit moment is er hierover overleg gaande tussen het ministerie van VWS, het ZIN en de VNG. Vanwege de onzekerheid over de financiering is de ontwikkeling van de iStandaard hulpmiddelen tot nader order opgeschort.

iStandaard bij aanbesteden hulpmiddelen: VNG-advies

Gemeenten die Wmo-hulpmiddelen aanbesteden, nemen in hun bestek vaak de eis op dat de hulpmiddelenleveranciers gebruik moeten maken van de iStandaard. Bij gebrek aan een aparte standaard voor hulpmiddelen moet de iStandaard voor dienstverlening worden gebruikt. De VNG wil haar leden erop wijzen dat zij leveranciers niet kunnen verplichten om de iStandaard dienstverlening te gebruiken voor het berichtenverkeer voor hulpmiddelen zolang er nog geen voor hulpmiddelen geschikte iStandaard bestaat.

Aanbieders die contracten sluiten met gemeenten die de hulpmiddelen huren, kunnen wel op vrijwillige basis gebruik maken van de iStandaard voor dienstverlening zoals dat nu al regelmatig gebeurt. Gemeenten die de hulpmiddelen kopen, moeten wachten tot er een aparte iStandaard voor hulpmiddelen is ontwikkeld. Het is nu nog niet aan te geven wanneer die beschikbaar komt. 

Meer informatie

Ketenbureau i-Sociaal Domein: project hulpmiddelen in het berichtenverkeer