Vrijwel alle gemeenten zijn vertegenwoordigd op het VNG Jaarcongres en aansluitend op de Algemene Ledenvergadering (ALV) in Groningen. U ontving van ons ter voorbereiding al de agenda en stukken. Via nieuwe ledenbrieven informeren we u over moties, preadviezen en resoluties. 

Mochten er nog actuele ontwikkelingen zijn in aanloop naar de ALV, dan informeren we u zo snel mogelijk.

Taskforce taken en middelen

Bij de derde nazending van 9 juni vindt u het eerste tussenbericht van de Taskforce taken en middelen. Deze taskforce is ingesteld omdat uit de Voorjaarsnota 2023 blijkt dat gemeenten vanaf 2026 structureel € 3 miljard minder krijgen om hun taken uit te voeren. 

Tot op heden heeft het kabinet niet gezegd dat het om een bezuiniging gaat, maar ook niet aangegeven welke taken niet of minder moeten worden uitgevoerd. Omdat deze ingreep vergaande consequenties heeft, willen we de gevolgen voor rijk en gemeenten in beeld brengen. 

De Taskforce taken en middelen, onder leiding van Alexander Rinnooy Kan, brengt in kaart hoe bestaande en nieuwe taken zich verhouden tot de structurele middelen. In het tussenbericht schetst de taskforce beknopt zijn eerste bevindingen en denklijnen, ter voorbereiding op de ALV. 

Meer informatie