Vorige week had het Congres voor lokale en regionale overheden van de Raad van Europa haar 44e zitting. Er werd onder meer gesproken over het belang van regionale democratie, de Europese top in Reykjavik en de situatie in Oekraïne.

Aanbeveling over regionale democratie aangenomen

Op 16 en 17 mei 2023 vindt er een Europese top met alle staatshoofden en regeringsleiders plaats in Reykjavik. In voorbereiding daarop heeft Het Congres van Lokale en Regionale Overheden (hierna: Het Congres) de aanbeveling ‘de toekomst van de Raad van Europa en de rol van het Congres daarin’ goedgekeurd. In de aanbeveling worden staatshoofden en regeringsleiders opgeroepen hun steun uit te spreken voor de cruciale rol van de lokale en regionale democratie bij het garanderen van democratische waarden, mensenrechten en de rechtsstaat.

Meer samenwerking tussen regio's voor betere milieubescherming

Steeds meer regio's in Europa voeren regionale strategieën voor milieubescherming uit. Sommige maatregelen maken deel uit van nationale of Europese plannen. Andere zijn gebaseerd op lokale en regionale initiatieven. In beide gevallen worden de initiatieven breed gesteund door grote delen van de bevolking en met name jongeren.

Burgemeester van Winterswijk, Joris Bengevoord, vertelde dat het uitvoeren van deze strategieën nog gemakkelijker wordt als regio’s meer over grenzen heen samenwerken. Zo haalde hij een voorbeeld aan uit Winterswijk waar een zonnepark is aangelegd met kilometerslange kabels, terwijl het veel korter zou kunnen als er aangesloten wordt op het Duitse netwerk.  

Duidelijke bevestiging van solidariteit met Oekraïne

De leden van Het Congres namen unaniem een verklaring aan over de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Een aantal Oekraïense leden hebben tijdens de vergadering ingesproken om de schrijnende verhalen vanuit de regio’s naar voren te brengen. De verklaring van Het Congres is geeft duidelijk aan dat alle lidstaten solidair zijn met Oekraïne.

Debat over direct gekozen burgemeester

De Kamer van lokale overheden heeft opnieuw een debat gehouden over de rechtstreekse verkiezing van burgemeesters. In 2004 sprak het Congres zich al uit over een rechtstreekse verkiezing, maar het systeem wordt niet door alle lidstaten unaniem aanvaard. Het debat belichtte zowel de voor- als de nadelen van rechtstreekse verkiezingen en benoemde het belang van lokale politieke tradities.