Er ontstaan steeds meer nieuwe manieren van werken in de zorg voor arbeidsmigranten. 'Healthcare for Internationals (H4i) Limburg' is daar een van de voorbeelden van. Naast 'H4i Limburg' zijn er ook andere initiatieven die oplossingen bieden.

De praktijk van 'H4i Limburg' richt zich volledig op de 30.000 arbeidsmigranten die in de regio Noord-Limburg werkzaam zijn. ‘Zo’n 6 á 7.000 zijn inmiddels patiënt bij ons’, vertelt huisarts Frank van Kemenade, oprichter van de praktijk. 

Praktijk speciaal voor arbeidsmigranten 

De praktijk is 1,5 jaar geleden gestart. Vanuit de huisartsen in de omgeving kwamen de signalen dat zij moeite hadden arbeidsmigranten hulp te bieden op de manier die zij nodig hebben. ‘Dat moet anders kunnen’, dacht van Kemenade en zo startte hij het plan om een praktijk speciaal voor arbeidsmigranten op te richten.  

Het belang van een passende locatie 

De praktijk is gevestigd naast de spoedpost van het ziekenhuis VieCuri in Venlo. ‘Groot voordeel is dat je hier alles bij de hand hebt’, vertelt van Kemenade. ‘Is een specialist nodig of moet er een foto worden gemaakt, dan zijn de lijntjes hier kort. Ook sluit de locatie mooi aan op de cultuur van arbeidsmigranten. Zo zijn bijvoorbeeld Oost-Europese arbeidsmigranten niet gewend om naar een huisarts te gaan, daar gaan ze gelijk naar een specialist. Door onze locatie in het ziekenhuis, sluiten we meer aan op dit beeld.’ In 'H4i Limburg' is het zorgaanbod maximaal afgestemd op de doelgroep arbeidsmigranten.  

Meer informatie