Het Congres voor Lokale en Regionale Overheden (het Congres) roept om om klimaatverandering en milieu-uitdagingen ook te bekijken vanuit het oogpunt van mensenrechten en internationaal recht. Daarover is nu in de Raad van Europa een rapport ‘Mensenrechten en milieu’ aangenomen.  

Lees het rapport ‘Mensenrechten en milieu’ 

Ook een handboek over mensenrechten in relatie tot milieu

Naast het rapport 'Mensenrechten en milieu' heeft de Raad van Europa ook een resolutie aangenomen over het derde deel van het ‘Handboek mensenrechten voor lokale en regionale overheden’. Het derde deel van dit handboek gaat in op de relatie tussen mensenrechten, milieu en duurzame ontwikkeling. Zo wordt er een wettelijk kader geschetst en wordt beschreven hoe decentrale overheden kunnen bijdragen aan het lokaliseren van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Het handboek kwam onder leiding van Harald Bergmann (burgemeester Middelburg) tot stand. 

In het handboek staan voorbeelden van decentrale overheden

Met goede voorbeelden van decentrale overheden kunnen gemeenten de samenleving nog gezonder, groener, duurzamer, inclusiever, beter geïnformeerd, welvarender en veerkrachtiger maken. Het handboek bevat praktische aanbevelingen aan lokale en regionale overheden over hoe zij meer rekening kunnen houden met mensenrechten bij hun inspanningen om het milieu te beschermen en duurzame ontwikkeling te bevorderen.