Georganiseerde misdaad heeft impact op de veiligheid en leefbaarheid van de hele samenleving. Daarom heeft een groot aantal overheidsorganisaties zich verenigd in een breed offensief tegen georganiseerde misdaad. Een nieuwe website laat via verhalen, feiten en cijfers zien hoe die aanpak eruit ziet.

Bezoek de website: www.nederlandtegengeorganiseerdemisdaad.nl

Website met brede doelgroep

Niet alleen professionals, ook burgers en ondernemers kunnen op de website lezen hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden en voorkomen van georganiseerde misdaad. Het kenmerk van deze vorm van criminaliteit is immers dat de boven- en onderwereld verweven raken.

Het is belangrijk dat iedereen daar de signalen van herkent en actie onderneemt. Op de website wordt voor verschillende groepen uitgelegd op welke signalen je kunt letten en wat je vervolgens kunt doen.

Georganiseerde misdaad vaak minder zichtbaar

De afgelopen jaren werd Nederland opgeschrikt door meedogenloze moordaanslagen onder andere op de broer van een kroongetuige en op Peter R. de Vries. Maar georganiseerde misdaad is vaak ook minder zichtbaar.

Denk aan een wietplantage verstopt in een schuur, cocaïne die tussen de lading in een vrachtwagen wordt vervoerd of crimineel geld dat wordt witgewassen. Criminelen maken daarbij misbruik van onze open economie. De gevolgen zijn voelbaar in onze steden, dorpen, straten en zelfs op de werkvloer.

Aanpak georganiseerde misdaad moet versterkt worden

Bij de aanpak van georganiseerde misdaad werkt het ministerie van JenV samen met een groot aantal organisaties. Politie en het OM treden hard op tegen zware criminelen, de Douane en Belastingdienst voeren intensieve controles uit. En onder meer wijkteams en scholen doen er alles aan om kwetsbare jongeren op het rechte pad te houden.

Er gebeurt dus al heel veel, maar het is niet genoeg. De regering heeft besloten dat de aanpak van georganiseerde misdaad versterkt moet worden. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat betrokken partijen elkaar meer gaan versterken, op de website leest u daar meer over.