Voldoende uitstroom uit de asielzoekerscentra is essentieel om de crisisnoodopvang af te kunnen bouwen. Het streven is daarom om de tweede helft van 2022 minimaal 20.000 statushouders te huisvesten. De handreiking 'Versnelde huisvesting statushouders' zet de handvatten voor (versnelde) huisvesting op een rij.

Crisis in de asielopvang

Er zijn onvoldoende plekken om asielzoekers op te vangen en alle zeilen worden bijgezet om (crisis)noodopvang te organiseren. Ondertussen wachten meer dan 17.500 statushouders in opvanglocaties op huisvesting. Als zij hun plek in de asielopvang verruilen voor huisvesting in hun toekomstige woongemeente, kunnen zij een begin maken met het integreren en participeren in de samenleving. Ook is het bevorderen van uitstroom uit de asielopvang essentieel om de crisisnoodopvang te kunnen afbouwen.

Taakstelling gemeenten

Om voldoende uitstroom uit de asielzoekerscentra (azc’s) te bewerkstelligen, hebben de VNG, het Veiligheidsberaad, IPO en het rijk onder meer afgesproken ernaar te streven om in de tweede helft van 2022 minimaal 20.000 statushouders te huisvesten. Wat dit betekent voor individuele gemeenten is te vinden op de website van de rijksoverheid. Door het realiseren van deze afspraak beginnen gemeenten met een voorsprong aan hun taakstelling van 2023-I.

Aanvulling op handreiking huisvesting vergunninghouder

Het is duidelijk dat dit geen eenvoudige opgave is, tegen de achtergrond van een krappe woningmarkt en diverse aandachtsgroepen die woonruimte nodig hebben. Deze handreiking zet de handvatten voor (versnelde) huisvesting voor gemeenten nog eens op een rij. Dit is een aanvulling op de Handreiking huisvesting vergunninghouder (pdf, 2,4 MB), waarin meer te lezen is over de taakstelling, de toewijzingsprocedure en het toezicht.