Nog dit jaar ontwikkelt Victor Advocaten in opdracht van VNG Naleving een standaardmodel voor de openbaarmaking van onderzoeken rechtmatigheid Wmo en Jeugdwet. Bent u hier als gemeente al mee bezig? Dan nodigen we u van harte uit om hierover mee te denken.

De opdracht komt voort uit een onderzoek dat Significant dit jaar uitvoerde voor VNG Naleving. Wat is de haalbaarheid en het draagvlak voor standaardisering van toezichtrapportages en jaarverslagen handhaving Wmo en Jeugdwet? Een belangrijke vraag omdat de wetgever momenteel kijkt of het mogelijk is om het openbaar maken van toezichtrapporten te verplichten. Steeds meer gemeenten zijn of gaan al aan de slag met de openbaarmaking van kwaliteitsonderzoeken. Het onderzoek laat ook zien dat maar een handjevol gemeenten rechtmatigheidsonderzoeken openbaar maakt. Toch heeft ook dit wel degelijk een aantal belangrijke functies. Eén daarvan is een signaal afgeven aan aanbieders en de buitenwereld om de naleving te bevorderen.

Model in beeld

De verwachting is dat standaardisering de openbaarmaking makkelijker maakt en de administratieve lastendruk voor gemeenten vermindert. Op het gebied van rechtmatigheid zal de standaard bestaan uit 2 formats, voor de Wmo en de Jeugdwet. U vindt hier straks bruikbare basisteksten, juridische verwijzingen en een korte uitleg per onderdeel. Daarnaast helpt een heldere omschrijving van de processtappen u om uw rapport daadwerkelijk te publiceren.

Insteek ontwikkeling

In het Significant-rapport leggen de onderzoekers 6 uitgangspunten voor standaardisering neer. Denk aan het bijdragen aan de professionalisering van Wmo-toezicht, het wettelijk kader en het belang van de inwoner. Ook keken ze nadrukkelijk naar draagvlak. Deze denkrichting nemen we mee in de ontwikkeling van de standaard voor rechtmatigheidsonderzoeken. De eerste stap bestaat uit een inventarisatie van de wijze waarop gemeentelijke toezichthouders momenteel omgaan met rapporteren en openbaarmaking. Na een analyse stellen we met een begeleidingsgroep van gemeenten de opbouw van de standaard vast en werken die daarna uit. 

De ontwikkeling van standaarden voor toezichtrapportages kwaliteit vindt plaats in het kader het traject ‘Toekomstscenario’s Wmo-toezicht’ van het ministerie van VWS.

Wilt u meedenken over de standaard voor rechtmatigheidsonderzoeken?

Wij zijn voor de eerste stap op zoek naar goede voorbeelden. Heeft u die? Neem dan uiterlijk vrijdag 14 oktober 2022 contact op met Elvira Rotteveel, projectleider team aanpak Zorgfraude bij VNG Naleving. 

Meer informatie