Maatschappelijke opgaven zoals klimaat-, ondermijnings- en armoedevraagstukken kunnen profiteren van een datagedreven aanpak. Dat doen ruim 2500 professionals al 5 jaar door nauw samen te werken in het Kennisnetwerk Data en Samenleving. 

Het netwerk wil dat nog meer professionals hun kennis delen om datagedreven werken binnen gemeenten mogelijk te maken en elkaar scherp te houden over wat technisch kan, juridisch mogelijk en ethisch wenselijk is.

Wat is het Kennisnetwerk Data en Samenleving?

Binnen het VNG Kennisnetwerk Data en Samenleving (voorheen Data en Smart Society) delen gemeenteambtenaren uit het hele land hun kennis en kunde. Deze community biedt een platform om de kansen en risico’s van datagedreven werken te bespreken. De VNG faciliteert deze kennisdeling en samenwerking tussen gemeenten omdat maatschappelijke opgaven zoals klimaat-, ondermijnings- en armoedevraagstukken kunnen profiteren van een datagedreven aanpak.

Lid van het Kennisnetwerk Data en Samenleving

Om met data maatschappelijke vraagstukken aan te pakken en te zorgen voor een sterkere informatiepositie van gemeenten, is het nodig dat nog méér overheidsprofessionals hun kennis en kunde bundelen en delen. Het kennisnetwerk start daarom deze maand een campagne om meer overheidsprofessionals bij de community te betrekken. Lid worden kan door registratie via de Pleio-pagina van Kennisnetwerk Data en Samenleving. Door lid te worden krijgt u toegang tot alle onderdelen van het kennisnetwerk en ontvangt u in uw mail uitnodigingen voor de ‘meetups’.

Wat biedt het Kennisnetwerk Data en Samenleving?

  • Maandelijkse ‘meetups’ waar praktijkvoorbeelden van gemeenten centraal staan. Zowel technische onderwerpen, randvoorwaardelijke onderwerpen als maatschappelijke vraagstukken komen aan bod. Denk hierbij aan onderwerpen als algoritmeregistratie, datakwaliteit, ethische commissies en implementatie van nieuwe wetgeving.
  • Het archief van álle afgelopen ‘meetups’ van de afgelopen vijf jaar. Presentaties of opnames over bijvoorbeeld de datastrategie van de gemeente Delft, of het algoritme- en sensorenregister van de gemeente Den Haag zijn makkelijk terug te vinden.
  • Een online omgeving, de pleio-pagina met een agenda van alle activiteiten, een kennisbank met de laatste rapporten en whitepapers en een forum om elkaar vragen te stellen.
  • Kop- en expertisegroepen. Hier leren deelnemers van elkaar door ervaringen uit te wisselen en werken zij aan nieuwe producten. In de kopgroep datagedreven werken wordt bijvoorbeeld op strategisch niveau in voor de gestructureerde (door)ontwikkeling van datagedreven werken.
  • Zie voor alle themagroepen en kop- en expertisegroepen deze infographic.

Voor welke professionals is het Kennisnetwerk Data en Samenleving?

Het netwerk is er voor een breed scala aan overheidsprofessionals. Om data optimaal in te kunnen zetten is het van essentieel belang dat beleidsadviseurs uit de verschillende domeinen, met experts op het gebied van data, zoals Chief Data Officers, data scientists, strategen en informatiemanagers samenwerken. Binnen het netwerk wordt de verbinding tussen de twee groepen versterkt. Leden van het netwerk zijn echter niet alleen afkomstig van gemeenten, ook medewerkers van ministeries, provincies, ketenpartners en uit de wetenschappelijke hoek zijn welkom.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de projectleider Fatiha Alitou.

Meer informatie