Onder de naam ‘Tour de Nederland’ brengt staatssecretaris van Huffelen van Digitalisering dit jaar een aantal werkbezoeken aan gemeenten. Daarbij staat de praktijk van digitalisering centraal. Haar eerste bezoek is op 13 juli in Alkmaar, waar ze met een druk op de knop een ‘digital twin’ in werking stelt.

Update 7 september: het werkbezoek is verplaatst naar donderdag 15 september.

Digital twin voor 15.000 nieuwe woningen

In het gebied Alkmaars Kanaal werkt de gemeente de komende 15 jaar aan de bouw van 15.000 nieuwe woningen. Een zogenoemde digital twin, een digitale kopie van een systeem en alle processen die daarin plaatsvinden, helpt de gemeente daarbij. Met de informatie uit de digital twin wordt het mogelijk om bij de ontwikkeling van het gebied rekening te houden met verschillende factoren, zoals de vraag naar mobiliteit, energie, voorzieningen en de gevolgen voor duurzaamheid en levenskwaliteit.

Verwevenheid

Het grote project in Alkmaar laat zien hoe de maatschappelijke opgaven in Nederland sterk verweven zijn en samenkomen op het gemeentelijke niveau. Bij de bouw van nieuwe woningen wordt niet alleen gewerkt aan de woonopgave. Ook klimaatmaatregelen, leefbaarheid, veiligheid en sociale vraagstukken zijn onmisbare ingrediënten voor een succesvol project. Deze mix vraagt om innovatieve instrumenten en een informatiehuishouding die op orde is. Bovendien laat de casus nog eens zien dat werken met data ook om zorgvuldigheid en normering vraagt. Hoe gaan we om met het verzamelen, inkopen, gebruiken en bewaren van data en voor wie is deze data beschikbaar?

Volgende thema’s

Het eerste bezoek staat in het teken van ‘innovatieve overheid’. De thema’s van de volgende werkbezoeken zijn: digitale veiligheid, digitale grondrechten en inclusieve samenleving.