Als gemeenten misstanden ontdekken bij zorgaanbieders van dagbesteding, huishoudelijke hulp of jeugdzorg, dan houden ze dat vaak geheim voor hun inwoners. Zo kan het dus gebeuren dat jij ergens aanklopt voor hulp, terwijl de gemeente allang weet dat er ongeschoold personeel werkt of dat er vermoedens van fraude zijn. Dit blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws. Vernietigende inspectierapporten blijven soms jarenlang geheim voor inwoners of worden helemaal nooit gepubliceerd. 

De gemeente Katwijk kijkt wel binnen bij zorginstellingen, maar vertelt niet wat ze tegenkomt. Want, zo stelt een woordvoerder: "Er is geen wettelijke plicht tot openbaar maken." De gemeente wil voorzichtig met gevoelige informatie en bedrijfsgegevens omgaan.  

Ook in Arnhem werden jarenlang toezichtrapporten geheim gehouden, het gaat hierbij zelfs om misstanden. "Zorg voor minderjarigen die ernstig tekortschiet, financiële misstanden en opleidingen van personeel die niet kloppen." Dit is in grote lijnen de inhoud van zes onderzoeken die op de plank liggen, vertelt raadslid Gerrie Elfrink (SP) aan onze onderzoeksredactie.