De EU en haar internationale partners veroordelen met klem de Russische militaire agressie tegen Oekraïne. In de afgelopen maand zijn er al verschillende pakketten met maatregelen aangenomen om de druk op de Russische regering op te voeren en de financiering van de Russische invasie te beperken.

Onlangs heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, de vijfde ronde EU-sancties tegen Rusland aangekondigd. Het Europees Parlement heeft opgeroepen om gevluchte kinderen een veilige doorgang te bieden. Verder is met het wereldwijde evenement 'Stand Up For Ukraine'
€ 9,1 miljard opgehaald. De EU heeft ook nog eens € 50 miljoen aan humanitaire financiering toegewezen. 

Vijfde pakket maatregelen tegen Rusland

De Europese Commissie heeft besloten om een vijfde pakket maatregelen aan te nemen in reactie op de aanvallen van Rusland in Oekraïne. Samen met de 4 vorige pakketten wordt hiermee de druk op het Kremlin opgevoerd en de financiering voor de invasie in Oekraïne afgeknepen. De maatregelen in het vijfde pakket zijn breder en scherper. Zo wordt de Russische economie nog harder geraakt.

Kwetsbare kinderen

Sinds de Russische invasie van Oekraïne zijn al meer dan 4 miljoen mensen genoodzaakt om hun woonplaats te verlaten en asiel te zoeken. Bijna de helft van de vluchtelingen is minderjarig. Zij lopen meer risico om slachtoffer te worden van mensenhandel en uitbuiting. Daarom is er voor deze minderjarigen extra bescherming nodig. Het Europees Parlement roept op om kinderen die vluchten voor de oorlog in Oekraïne veilige doorgang te bieden. 

EU verhoogt humanitaire hulp met € 50 miljoen

De EU wijst nog eens € 50 miljoen aan voor de financiering van humanitaire hulp aan de mensen die zijn getroffen door de oorlog in Oekraïne. Dit bedrag maakt deel uit van het steunpakket van € 1 miljard dat vorige week door de Europese Commissie is toegezegd tijdens het wereldwijde evenement 'Stand Up For Ukraine'.

Meer informatie