Gemeenten halen geen datacenters binnen, schrijft de VNG aan de Kamer in de aanloop naar het debat over datacenters. Dat zou deze week zijn, maar is uitgesteld. We reageren hiermee op geluiden in de Kamer dat een gemeente niet op eigen initiatief toestemming mag geven voor de bouw van een datacenter.

Gemeenten kunnen hiertoe niet zonder overleg beslissen. Uit de casus van de gemeente Zeewolde blijkt dat de internationale acquisitie op rijksniveau wordt bepaald en uitgevoerd door een agentschap van het ministerie van EZK. Daarna is in Zeewolde jarenlang intensief overlegd met verschillende ministeries en de provincie Flevoland. EZK heeft daarop TenneT verzocht om prioriteit te geven aan het realiseren van een aansluiting. Zonder aansluiting geen datacenter en daar gaat een gemeente niet over. Zeewolde heeft voor de wijziging alle belangen afgewogen die wettelijk verplicht zijn. 

Gemeenten doen een beroep op de Kamer om de ministers op te roepen beter samen te werken en gezamenlijk met gemeenten en provincies de uitdagingen rond de komst van grote datacenters of andere ruimtegebruikers op te pakken. Daar profiteren overheden, inwoners en bedrijven gezamenlijk van. Daarvoor zijn volgens ons 3 inspanningen nodig: 

  • Zorg voor een ondersteunend afwegingskader voor digitale infrastructuur, met aandacht voor de randvoorwaarden
  • Betrek gemeenten en maak gebruik van hun kennis over werkbare oplossingen in de omgeving
  • Zorg voor een integrale benadering, zodat de positionering van Nederland als datahub in balans is met andere ontwikkelingen die ruimte of netcapaciteit vragen en met de opwek van duurzame stroom

Meer informatie