Hoe zorgen we ervoor dat de binnensteden in ons land vitaal blijven? En wat kunnen gemeenten doen om de vitaliteit van binnensteden en stadskernen te versterken? In 'Bouwen aan het economisch herstel van binnensteden' geven we een eerste analyse en bieden we gemeenten ook concrete handvatten.

Impact van corona, betrokken partijen, verschillen tussen gemeenten

De VNG wil een visie ontwikkelen op hoe gemeenten kunnen bijdragen aan het economisch herstel van binnensteden. Daartoe geven we in 'Bouwen aan het economisch herstel van binnensteden' een impact van corona en brengen we in kaart wat er in en rond binnensteden gebeurt en welke partijen hierbij betrokken zijn. Naast het schetsen van een algemeen beeld, proberen we ook duiding te geven aan verschillen tussen gemeenten.

Handvatten voor gemeenten, ondersteuning VNG

Vervolgens geven we concrete handvatten voor wat gemeenten (nog meer) kunnen en moeten doen op korte en (middel)lange termijn om economisch herstel te realiseren en de vitaliteit van binnensteden en stadskernen te versterken. Zowel de problematiek als de aanpak verschilt tussen gemeenten, dit vraagt dus telkens om een lokale vertaling van deze handvatten. Tot slot bespreken we hoe de VNG gemeenten hierbij kan ondersteunen, vanuit haar functie als platform, dienstverlener en lobbyist voor Nederlandse gemeenten.