Op 30 maart debatteert de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid met minister Van Gennip over inburgering en integratie. Voorafgaand heeft de VNG aan de commissie gevraagd om er bij de minister op aan te dringen dat er voor de zomer uitsluitsel komt over de financiering van de onderwijsroute.

Het is bijna april en er is nog geen zicht op passende financiering voor de lange termijn. Zonder financiering kunnen gemeenten geen langjarige oplossingen uitwerken over de inrichting van de onderwijsroute. Door de aanhoudende onzekerheid hapert de totstandkoming van het aanbod. Het is noodzakelijk dat er snel duidelijkheid komt over de financiering voor 2023 en verder, zodat gemeenten verder kunnen met hun aanbestedingen en (meerjarige) contracten kunnen afsluiten met onderwijsinstellingen. 

Regie op inburgering 

Gemeenten hebben sinds 1 januari, toen de Wet Inburgering 2021 (Wi2021) van kracht werd, de regie over inburgering. Eind 2021 zijn er bestuurlijke afspraken gemaakt over een incidenteel extra budget voor de instroom in de onderwijsroute in 2022. Het gaat om een bedrag van 24 miljoen. Voor de periode vanaf 2023 moeten nog afspraken gemaakt worden over een passende financiering.