Deze week kozen we nieuwe gemeenteraden. Gelukkig mogen we stemmen, demonstreren en een tegengeluid laten horen. Maar onze lokale democratie vraagt om permanent onderhoud.

We moeten blijven vernieuwen, zodat mensen het vertrouwen in de gemeente niet verliezen. En zodat iedereen gehoord wordt en invloed kan hebben op wat men belangrijk vindt.

Direct aan de slag met kant en klare tekstsuggesties voor lokale coalitieakkoorden

Het pamflet 'Mee(r) doen met lokale democratie' biedt suggesties om de komende 4 jaar verder te werken aan een vitale lokale democratie. Het is onderdeel van het VNG-project Thorbecke2024 (zie onderaan dit bericht). We benoemen 8 prioriteiten die niet mogen ontbreken in de lokale akkoorden die de komende tijd gemaakt worden, met kant-en-klare tekstsuggesties en voorstellen om dat concreet te gaan doen. Per punt geven we meerder suggesties, die variëren in ambitieniveau. Iedere gemeente kan er dus mee uit de voeten! We hopen hiermee gemeenten te inspireren om stevig en structureel aan de slag te gaan met de vernieuwing van hun lokale democratie.

Meer informatie

Het pamflet benoemt eerst 8 democratische prioriteiten (het wát). Daarna volgen 8 tips om te werken aan een democratische bestuurscultuur (het hóe). Bij het pamflet hoort ook een longread met achtergrondinformatie.