De schade in Oekraïne is gigantisch en veel Oekraïense gemeenten staan voor grote uitgaven. De VNG heeft een concreet verzoek om financiële steun ontvangen van de Oekraïense vereniging van gemeenten (AUC), waarmee de VNG al jaren rechtstreeks en in Europees verband samenwerkt. 

Wilt u bijdragen?

De VNG heeft daartoe het VNG Fonds voor noodhulp, wederopbouw en vredesbevordering opengesteld, en een eerste bijdrage van € 10.000 toegezegd. Enkele gemeenten hebben al gul gedoneerd. Een prachtig voorbeeld is de donatie van een gemeente die € 1 per inwoner heeft overgemaakt voor de ondersteuning van Oekraïense gemeenten en hun inwoners. 

Met de eerste giften helpen we de Oekraïense vereniging AUC haar werk voort te zetten. Afhankelijk van de ontwikkelingen en van de ontvangen bedragen, kunnen we later ook bijdragen aan de wederopbouw van gemeentelijke voorzieningen. Het risico dat bijdragen op enig moment in Russische handen vallen, houden we op verschillende manieren zo beperkt mogelijk.

Wij verwelkomen uw bijdrage via bankrekening NL94 BNGH 0285 1737 15 t.n.v. Stichting VNG Fonds o.v.v. Oekraïne

Uiteraard volgt t.z.t. een inhoudelijke en financiële verantwoording van de besteding. Gemeenten die financieel willen bijdragen aan puur humanitaire noodhulp via hulporganisaties, kunnen dat onder meer doen via giro 555. De VNG bespreekt met hen hoe we elkaar het beste aanvullen.

Meer informatie