De grove aantasting van de internationale rechtsorde in Oekraïne door Rusland raakt ons allemaal. In onze ledenbrief geven we aan welke afspraken we maken over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Europa. En hoe u als gemeente om kunt gaan met de economische boycot en andere sancties.

Opvang van vluchtelingen

Vluchtelingen uit Oekraïne komen niet in de asielprocedure. Gemeenten hebben dus zelf een belangrijke rol in het organiseren van opvang. Daarom hebben we het kabinet aangeboden om mee te praten over de opvang. Om duidelijk te krijgen of er voldoende opvangplekken zijn voor vluchtelingen, roepen wij gemeenten die bereid zijn locaties beschikbaar te stellen, op dit bij de VNG te melden. 

Economische sancties

Zowel vanuit inwoners als de gemeenteraad heeft u wellicht oproepen ontvangen om zakelijke relaties met Russische bedrijven te heroverwegen en mogelijk te beëindigen. Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor hun inkoopbeleid. De VNG kan zich voorstellen dat gemeenten op dit moment kritisch willen kijken naar zakelijke relaties met bedrijven die mede-eigendom zijn van de Russische staat. Gemeenten zijn hierbij gebonden aan contracten en Europese aanbestedingsregels. We gaan hierover in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Hulp aan Oekraïense gemeenten

Enkele Nederlandse gemeenten hebben al contacten met Oekraïense gemeenten. De VNG is bezig verder in kaart te brengen of en via welke kanalen directe steun aan Oekraïense gemeenten mogelijk is. Zo spoedig mogelijk beslissen we of we daarvoor het VNG Fonds voor Noodhulp, Wederopbouw en Vredesbevordering zullen openstellen. 

Nieuwe groep op de VNG Fora 

Er leven veel vragen bij gemeenten en er zijn oproepen om ‘iets te doen’. De VNG heeft het forum Oekraïne geopend waarop gemeenten voorbeelden van initiatieven en ook vragen, tips etc. met betrekking tot de situatie in Oekraïne kunnen plaatsen en delen. Ook de VNG deelt hierop de meest actuele informatie. 

Zorgen uit de samenleving

De opgelegde economische sancties aan Rusland raken ook inwoners en ondernemers van gemeenten. Daarnaast roept de nabije oorlog veel emoties op bij mensen. Juist gemeentebestuurders kunnen in deze situatie naast hun inwoners gaan staan, acties vanuit de lokale gemeenschappen ondersteunen en faciliteren en in hun communicatie aandacht besteden aan de gevolgen van deze oorlog voor de inwoners en ondernemers.

Brief van AUC

De brief van de AUC hebben we met een begeleidend schrijven aan het kabinet gestuurd. Hierin geven we aan dat de VNG het belang van serieuze, effectieve langdurige sancties tegen Rusland onderschrijft.

Meer informatie