Maandagavond 21 februari was het Bestuurdersdiner Veiligheid. Dit diner wordt jaarlijks gehouden door het ministerie van JenV en de VNG. Ministers Yeşilgöz (JenV), Weerwind (Rechtsbescherming), Bruins Slot (BZK) en staatssecretaris Van der Burg (JenV) gingen online in gesprek met zo’n 100 burgemeesters.

VNG-voorzitter Jan van Zanen opende het diner met een toespraak.

Overheid begint in het gemeentehuis

Van Zanen riep zijn toehoorders op zich ervan bewust te zijn dat de overheid één lichaam is, waarin alles met alles samenhangt. En dat die overheid voor de meeste inwoners begint in het gemeentehuis. Die samenhang geldt ook voor het thema veiligheid, dat aan veel andere thema’s raakt, zoals asiel en migratie, wonen en leefbaarheid, zorg en welzijn, klimaat en digitalisering. Van Zanen stond ook stil bij maatschappelijke onrust en het agressiever wordende maatschappelijke klimaat. Die vragen om weerbaarheid van bestuurders en versterking van de handhaving.

Pas op voor sociale olievlekwerking

Van Zanen verwelkomde de brede aanpak en de investeringen van het nieuwe kabinet in de aanpak van criminaliteit en ondermijning. Hij vroeg daarbij aandacht voor mensenhandel, de verbinding tussen zorg en veiligheid en de grote gevolgen die cybercriminaliteit kan hebben. Daarnaast benadrukte hij het belang van preventie en waarschuwde hij voor een sociale olievlekwerking. Jongeren en mensen in een kwetsbare sociaaleconomische positie verdienen daarbij speciale aandacht. ‘Je veilig voelen is de basis van ons welzijn en van de leefbaarheid van de samenleving. En die begint in onze straat, onze wijk, onze gemeente.’

De deelnemers gingen vervolgens in afzonderlijke sessies het gesprek aan over de onderwerpen toezicht en handhaving, maatschappelijke onrust en polarisatie, zorg en veiligheid, migratie, digitale veiligheid en de preventieve wijkaanpak op overlast en criminaliteit.