In het Klimaatakkoord is afgesproken dat gemeenten geld ontvangen voor de uitvoering. Duidelijkheid over het bedrag voor 2022 is van belang om de huidige inzet in gemeenten te kunnen voortzetten. Naar aanleiding van de Kamerbrief van 11 februari geven we een update over de middelen en de verdeling hiervan.

Eerdere toezeggingen voor 2022

In de rijksbegroting 2022, onder het oude kabinet, werd voor de uitvoering van het Klimaatakkoord € 72,5 miljoen gereserveerd. In de decembercirculaire 2021 is dit bedrag nader verdeeld, waarbij € 40 miljoen voor gemeenten werd gereserveerd. Dit is hetzelfde jaarbedrag als eerder (met de decembercirculaire 2019) op jaarbasis aan gemeenten is verstrekt voor uitvoering van het Klimaatakkoord.

Duidelijkheid over de precieze verdeling van deze € 40 miljoen ontbrak echter in de decembercirculaire. De signalen van het rijk zijn dat de verdeling over gemeenten langs dezelfde lijnen zal zijn als eerdere jaren, met als belangrijkste verschil dat er uit dit bedrag niet meer aparte uitvoeringsmiddelen voor proeftuinen worden gereserveerd. Ratio achter deze verdeling is dat deze middelen bedoeld zijn voor continuering van de huidige inspanningen van gemeenten.

Extra middelen voor 2022

De ROB adviseerde fors hogere bedragen voor de uitvoering in 2022. In het coalitieakkoord zijn wel hogere bedragen voor de uitvoering gereserveerd voor de komende jaren, alleen extra middelen voor 2022 ontbraken. De VNG heeft er daarom bij het kabinet op aangedrongen om alsnog extra geld voor 2022 beschikbaar te stellen. In de Kamerbrief van 11 februari 2022 geeft het kabinet aan daarnaar te willen kijken. We gaan nu in gesprek met het rijk over invulling hiervan. In de voorjaarsnota wordt duidelijk om welk bedrag het precies gaat.

Meer informatie