In december zijn 5 gemeenten door het rijk aangewezen voor de noodopvang van asielzoekers. Daar blijkt nu geen juridische basis voor te zijn, schrijft Ankie-Broekers Knol in een Kamerbrief. Volgens de VNG past een aanwijzing bovendien niet in een gelijkwaardige samenwerking tussen gemeenten en het rijk.

De brief die gemeenten Alkmaar, Enschede, Gorinchem, Venray en de regio Rotterdam in december van het rijk ontvingen, wekte de indruk dat zij verplicht werden noodopvang voor asielzoekers te verzorgen. De VNG heeft in haar reactie aangegeven dat ze de frustraties van betrokken gemeenten hierover begrijpt, en dat we waar nodig ondersteuning bieden. Omdat gemeenten de urgentie van een humane noodopvang inzien, hebben ze gevolg gegeven aan deze aanwijzing, ondanks het gebrek aan een juridische grondslag.

Aanwijzingen voorkomen door te investeren in flexibel asiellandschap

In het nieuwe regeerakkoord is een bepaling opgenomen waarin het kabinet zich het recht voorbehoudt om gemeenten aanwijzingen te kunnen geven. Aanwijzingen binnen de asielketen kunnen echter voorkomen worden als er meerjarig geïnvesteerd wordt in een flexibel asiellandschap waarbij kleinschalige opvang voor meerdere doelgroepen mogelijk is. Daarom benadrukken we in de gesprekken met betrokken departementen het belang om de afspraken uit de Flexibiliseringsagenda op te pakken. Daarmee voorkomen we verder landelijk jojobeleid.