Op uitnodiging van de gemeente Harderwijk ontmoetten zorg- en veiligheidsmedewerkers van de 6 Noord-Veluwse gemeenten elkaar en hun samenwerkingspartners op 9 oktober. Doel van de ontmoeting was simpel: elkaars wereld leren kennen en onderzoeken hoe op de Noord-Veluwe nog beter samengewerkt kan worden om een goed vangnet te bieden voor kwetsbare inwoners.

'We vinden elkaar goed in onze regio, de lijnen zijn kort. In Harderwijk hebben we nu regelmatig overleg tussen burgemeester en wethouder zorg', aldus initiatiefnemer Bert van Putten. 'Maar ik denk dat er tussen de werelden van zorg en veiligheid betere verbindingen mogelijk zijn'.

Uit de gesprekken tussen de deelnemers bleek in elk geval een enorme nieuwsgierigheid naar elkaar. De gesprekken waren bevlogen en aan pauzes kwam men niet toe. In de eerste ronde groepsgesprekken wisselden de deelnemers onderling beelden uit. Veiligheid: dat is een wereld van procedures en regels. Terwijl zorg gekenschetst wordt als VEEL! en 'praten over'. Maar men trok ook de conclusie dat het in beide werelden altijd over mensen gaat.  

In de tweede ronde gesprekken kwamen de deelnemers tot concrete voornemens. De andere Noord-Veluwse gemeenten willen in navolging van Harderwijk ook een structureel portefeuillehoudersoverleg Zorg en Veiligheid in de eigen gemeente organiseren. Een andere afspraak: met een kleine groep organisaties 10 casussen doornemen om ervan te leren. 

Op een vrijdagmiddag de werelden van zorg en veiligheid iets dichter bij elkaar brengen: de aanwezigen willen dit vaker doen. 'Heel positief dat ook DJI aanwezig was met een aantal casemanagers uit de PI, dat we meer zicht hebben op wat zo'n instrument als de ketenveldnorm precies inhoudt. Je leert ervan!' 

De middag werd voorbereid en begeleid door het Verbindend Landelijk OndersteuningsTeam (VLOT).


Artikel voor VNG-nieuwsbrief Zorg + Veiligheid, oktober 2021