Nieuws
Het kabinet heeft de Tweede Kamer naar aanleiding van het advies ‘Minder beloven, meer doen’ van de commissie-Van Dam over de toeslagenaffaire geïnformeerd over de maatregelen die zij gaat nemen.
Hare Majesteit Koningin Máxima houdt woensdag 2 april bij DUS in Utrecht een toespraak bij de Dag van de Interventies. De bijeenkomst gaat over het voorkomen en oplossen van (problematische) schulden door gemeenten, de effectief bewezen interventies van SchuldenlabNL en financiële gezondheid.
In het position paper ' Op weg naar een rechtvaardig en mensgericht invorderings- en incassostelsel' pleit de VNG voor een nauwe samenwerking met het kabinet om bouwstenen voor langdurige bestaanszekerheid te ontwikkelen en schuldhulpverlening effectiever te maken.
Schuldhulpverleners krijgen meer inzicht in schulden van inwoners doordat de Belastingdienst hun rapportage uitbreidt. Vanaf 6 maart kunnen gemeenten via het portaal Schuldhulpverlening van het Inlichtingenbureau (IB) nu ook actuele vorderingsgegevens van de Belastingdienst opvragen.
Per 1 januari 2025 zijn er termijnen voor de brede ondersteuning opgenomen in de Wet hersteloperatie toeslagen. Met de termijnen komt er meer uniformiteit en duidelijkheid over hoe de brede ondersteuning (hulp) door gemeenten aan getroffen inwoners van de toeslagenaffaire eruitziet.
10 gemeenten hebben deelgenomen aan een experiment om te onderzoeken of een enkelvoudig signaal van gemeentebelastingen een effectieve indicator is bij vroegsignalering van schulden. De VNG adviseert in de evaluatie onder meer om de samenwerking tussen schuldhulpverlening en gemeentebelasting te versterken.
De VNG roept op om het Noodfonds Energie in 2025 voort te zetten. Nog steeds kampen veel huishoudens met hoge energiekosten. Huishoudens kennen het Noodfonds Energie en VNG vindt het belangrijk dat de betrokken partijen snel het publiek-private fonds kunnen openen zodat inwoners er een beroep op kunnen doen.
De VNG roept alle gemeenten op om bij schuldenregelingen een registratietermijn van 6 maanden te hanteren in het register van het Bureau Kredietregistratie (BKR). Hiermee kunnen gemeenten voorkomen dat inwoners die hun schulden succesvol hebben afgerond daarvan nog jarenlang nadelige gevolgen ondervinden.
Het onderzoek ‘Eerlijker en eenvoudiger armoedebeleid’ van het Instituut voor Publieke Economie (IPE) ondersteunt onze oproep dat het rijk zo snel mogelijk verantwoordelijkheid moet nemen om landelijk de basis op orde te brengen. Zo kunnen gemeenten zich richten op het benodigde en aanvullende maatwerk.
Vrijwilligers hebben een belangrijke rol in de ondersteuning van inwoners met financiële zorgen of schulden. Met de handreiking 'Samenwerken met vrijwilligers(organisaties)' kunnen gemeenten aan de slag door middel van een stappenplan, handvatten en voorbeelden om deze samenwerking vorm te geven.