Nieuws
Gemeenten kunnen aan de slag om de schuldhulpverlening aan inwoners nog verder te versterken. In een overzicht dat nu online staat krijgen gemeenten inzicht in wat nog meer mogelijk is. Dit moet ertoe leiden dat de schuldhulp straks overal van hoge kwaliteit is en inwoners die hulp nog beter weten te vinden.
Tienduizenden Nederlanders zetten zich in voor vrijwillige schuldhulpverlening. Omdat vrijwilligerswerk wel vrijwillig maar niet gratis is, maakten de Alliantie Vrijwillige Schuldhulpverlening en de Vereniging NOV een gids Effectief Partnerschap. Deze is onlangs aangeboden aan VNG-directeur Leonard Geluk.
De Toolkit communicatie met ondernemers in zwaar weer staat online. Deze praktische en zeer compacte toolkit biedt overheidsorganisaties concrete richtlijnen om content te creëren die ondernemers met financiële zorgen motiveert om in actie te komen.
De staatssecretaris van BZK roept gemeenten op om kosteloze betalingsherinneringen te versturen, als ze dat nog niet doen. Zij stelt voor om dit op te nemen in het invorderingsproces als de eerste betalingstermijn is verstreken. Gemeenten moeten in ieder geval onderzoeken wat de mogelijkheden hiervoor zijn.
Het programma Verbinden Schuldendomein ontwikkelt actiekaarten rond life events met o.a. links naar voorlichtingsmaterialen en praktijkvoorbeelden. De kaarten ondersteunen gemeenten om nog actiever aan de slag te gaan met preventie. De eerste kaarten ‘Ik word 18’ en ‘Wij gaan uit elkaar’ zijn nu beschikbaar.
NVVK, Divosa en de VNG hebben een bestuurlijke reactie gegeven op het Ombudsman-rapport over de vroegsignalering van schulden, dat eerder dit jaar uitkwam. Het rapport wees onder meer op onderlinge verschillen tussen gemeenten bij het in een vroeg stadium opsporen van inwoners met schulden.