Kwetsbare kinderen, gezinnen en huishoudens moeten vaak te lang wachten op actie van Veilig Thuis. Hierdoor ontvangen zij niet tijdig de noodzakelijke hulp om hun thuissituatie weer veilig te maken. De wachttijden leiden tot angst, onzekerheid en stress. Alleen bij acute onveiligheid wordt direct ingegrepen.
Nieuws
Nieuws
De Handreiking safehouses gaat over de rol van gemeenten, safehouses en klinieken bij het organiseren van herstelgerichte zorg voor inwoners die kampen met een verslaving. De vernieuwde handreiking heeft als doel om de samenwerking tussen gemeenten en safehouses verder te verbeteren.
'Onze ogen op mensenhandel' is een landelijke campagne tegen mensenhandel. Gemeenten kunnen de campagne gebruiken om hun medewerkers en/of inwoners bewust te maken van de diverse vormen van mensenhandel en de signalen daarvan. Er is een toolkit met communicatiemiddelen beschikbaar.
De Tweede Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid debatteert woensdag 11 september over de onderwerpen mensenhandel en prostitutie. De VNG heeft de commissieleden een inbreng op het debat gestuurd, hierin pleiten we er onder meer voor om deze onderwerpen voortaan apart te behandelen.
Gendersensitiviteit is cruciaal om geweld in de privésfeer effectief aan te pakken. Het is een veelbesproken onderwerp en er zijn tal van voorlichtingsmaterialen en handreikingen ontwikkeld.
Op 1 januari 2025 wordt de nieuwe Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) van kracht. Dit heeft gevolgen voor de Zorg- en Veiligheidshuizen (ZVH-en). In het ZVH werkt de gemeente samen met andere partijen in het zorg- en veiligheidsdomein.
De rijksoverheid is gestart met de publiekscampagne Geweld in Huiselijke Kring. De kernboodschap: 'Twijfel je of iemand thuis wel veilig is? Zet een eerste stap en vraag hoe het gaat.' Gemeenten kunnen de campagne kracht bijzetten door het delen van video's en afbeeldingen via de eigen communicatiekanalen.
Sinds de Wet straffen en beschermen deelt de Dienst Justitiële Inrichtingen informatie over re-integratie en risico’s van gedetineerden met gemeenten en reclassering. Sinds het najaar van 2023 is de digitale voorziening hier ook op aangepast. Om vragen hierover te beantwoorden zijn er 2 w ebinars gehouden.
Vanuit het Actieprogramma Grip op Onbegrip lopen tientallen projecten om de samenwerking rond mensen met onbegrepen gedrag vorm te geven. Al deze projecten zijn nu in één oogopslag te bekijken via een online interactieve landkaart.
Op 1 juli is de Wet seksuele intimidatie in werking getreden. Met deze wet wordt seksuele intimidatie in het openbaar strafbaar gesteld. Tegelijkertijd is in Rotterdam, Utrecht en Arnhem een pilot gestart met de handhaving door boa's, in aanvulling op de handhaving op seksuele intimidatie door de politie.