Nieuws
Tijdens het debat met de Eerste Kamer over de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen heeft de minister 2 toezeggingen gedaan. Hieronder vallen extra regels ter ondersteuning van het besluitvormingsproces van het bevoegd gezag en de invoering van verbouwactiviteiten onder het nieuwe stelsel.
Eind oktober 2023 is de Eerste Kamer akkoord gegaan met de invoering van de Wkb na de toezegging vanuit de minister voor een invoeringstoets voor verbouwactiviteiten. Nu het onderzoek is afgerond zullen spoedig zijn bevindingen en besluit tot wel of niet invoeren per 1 januari 2025 bekend worden gemaakt.
De VNG heeft gereageerd op de internetconsultatie voor wijziging Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) om een ingebruiknamebesluit mogelijk te maken. Gemeenten geven aan problemen te voorzien met de uitvoerbaarheid van de Wkb in geval van kleine, niet herstelbare afwijkingen waarbij handhaving onevenredig is.
Gebouwen moeten voor iedereen toegankelijk en bruikbaar zijn. Belangrijk, want Nederland is voor minimaal 2 miljoen mensen niet toegankelijk. Zij hebben in het dagelijks leven te maken met problemen bij het binnengaan en bewegen in openbare gebouwen of zelfs woningen.
Scherp de MilieuPrestatie Gebouwen nog niet aan en ontmoedig het gebruik van niet-circulaire (bouw)materialen. Dat zijn 2 van de punten die we de Kamercommissie IenW meegeven voor het commissiedebat Circulair bouwen.
Als een gebouw afwijkt van de bouwregels, heeft de gemeente een beginselplicht tot handhaven. In bepaalde situaties kan de gemeente afzien van handhaving en beslissen dat het gebouw in gebruik mag worden genomen. Over een zogeheten ingebruiknamebesluit is een internetconsultatie gepubliceerd.
Per 1 mei 2024 staan de vragen over bouw- en sloopveiligheid in een nieuw formulier in het Omgevingsloket. Dit geldt ook voor vragen over stikstofemissies. Zo zijn de informatieplichten voor bouw- en sloopwerkzaamheden apart in te dienen. Controleer als bevoegd gezag en omgevingsdienst de routering hiervan.
Gemeenten willen na de Woontop van februari aan het werk om ‘harde planlocaties’ sneller te bebouwen en ‘zachte locaties’ hard te krijgen. Hierbij helpt de monitoring die we met de bouwsector overeengekomen zijn. Dat is een van de punten in onze inbreng voor het commissiedebat Woningbouwopgave en koopsector.
Het CCV heeft nieuwe inspectieschema's voor brandbeveiliging gepubliceerd. Aan de hand van de CCV-inspectieschema’s vindt periodiek inspectie plaats van gebouwen en brandveiligheidsinstallaties. De nieuwe schema's gaan in op 1 juli 2024.
Op 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging bouw (Wkb) in werking getreden, waarmee een nieuw tijdperk voor bouwprojecten is ingeluid. Gemeenten die als opdrachtgever fungeren krijgen te maken met de Uniforme administratieve voorwaarden (UAV) die niet in overeenstemming blijken te zijn met de Wkb.