De VNG reageert positief op het wetsvoorstel om de kostendelersnorm te wijzigen. Voor de lange termijn vragen we aandacht voor afschaffing van de kostendelersnorm en een herziening van de Participatiewet.

Tot nu toe worden ouders gekort op hun uitkering als hun inwonend kind 21 jaar wordt. In het nieuwe wetsvoorstel wordt de leeftijd verhoogd naar 27 jaar. Dit conform het coalitieakkoord 2021-2025. De belangrijkste reden voor deze wijziging is dat relatief veel jongeren vanaf 21 jaar het ouderlijk huis verlaten en/of zich uitschrijven uit de basisregistratie persoonsgegevens (BRP) met bestemming onbekend. Ze doen dit om te voorkomen dat de bijstandsuitkering van hun ouder(s) naar beneden wordt bijgesteld.

Reactie wetsvoorstel

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vroeg de VNG om een bestuurlijke reactie op het ontwerpwetsvoorstel. We hebben eerder gepleit voor het afschaffen van de kostendelersnorm tot 27 jaar op korte termijn. De kostendelersnorm mag niet leiden tot dakloosheid onder jongeren. Daarnaast vinden we het van belang dat de kostendelersnorm niet ten koste mag gaan van het inkomen van de hoofdbewoner, die ook verantwoordelijk is voor de vaste lasten.

Eenvoudig, voorspelbaar, uitvoerbaar en uitlegbaar beleid

De VNG pleit voor de menselijke maat en eenvoud van regelgeving. De aandacht voor de uitvoering hebben we hoog in het vaandel. We vinden het belangrijk om steeds te toetsen of voorgenomen beleid en regels in het belang van onze inwoners zijn. Ook moet het beleid voor inwoners uitlegbaar zijn. 

Het coalitieakkoord biedt goede aanknopingspunten voor de korte termijn. Voor de lange termijn vragen we expliciet aandacht voor het meenemen van het afschaffen van de kostendelersnorm, in relatie tot het borgen van de bestaanszekerheid, in de herziening van de Participatiewet.