De VNG zag reikhalzend uit naar het wetsvoorstel Wet op de politieke partijen. We herkennen de intentie om voor lokale politieke partijen een gelijk speelveld te creëren en hun onafhankelijke positie te vergroten. Maar wat het voorstel regelt voor lokale partijen pakt helaas mager uit.
Reactie op internetconsultatie
Onze teleurstelling uiten we in de VNG-reactie (pdf, 125 kB) op de internetconsultatie over het wetsvoorstel. We laten minister Bruins Slot (BZK) daarin weten graag betrokken te willen worden bij de verdere uitwerking van de wet en de AMvB.
Bezwaren tegen het voorstel
Dit zijn onze bezwaren tegen het voorstel zoals dat er nu ligt:
- Voor lokale politieke partijen wordt subsidie voor slechts 3 jaar geregeld, de VNG wil een structurele subsidie voor de lokale politieke partijen.
- De hoogte van de subsidie is nog niet duidelijk.
- Er is geen regeling in de wet (en daarmee een subsidiemogelijkheid) voor neveninstellingen of ondersteunende instellingen zoals het Kennispunt Lokale Politieke Partijen. Ook zou het mogelijk moeten worden dat een aantal lokale politieke partijen samen een neveninstelling aanwijzen.
- We zijn voorstander van transparantie over de giften die politieke partijen ontvangen. Maar dat lokale politieke partijen dit vanaf een bedrag van € 50 moeten bijhouden, brengt te veel administratieve lasten met zich mee.
We zijn wel positief over het instellen van een Autoriteit Wet op de politieke partijen die als onafhankelijke instelling de subsidieverstrekking en het toezicht uitvoert.
Lokale politieke partijen essentieel voor democratie
Goed functionerende politieke partijen zijn van wezensbelang voor een krachtige, goed functionerende en transparante lokale democratie. De afgelopen jaren hebben we ons dan ook maximaal ingezet om de positie van lokale politieke partijen te versterken. Een door de VNG ingesteld expertiseteam bracht in 2020 een advies uit met als kern dat lokale politieke partijen een essentiële bijdrage leveren aan de lokale democratie en daarom ook ondersteund moeten worden: Gelijke monniken, gelijke kappen, (pdf, 988 kB)