De maanden mei en juni zijn voor veel gemeenten een geschikt moment om hun werkwijze rondom de afdracht van beslag aan te passen, zodat deze voldoet aan het wettelijk kader. 

In de maanden mei en juni mei betalen veel gemeenten het jaarlijks opgebouwde vakantiegeld uit aan de bijstandsgerechtigde inwoner. In geval van beslag draagt de gemeente het gereserveerde vakantiegeld af aan de beslaglegger. 

De aanleiding tot het herzien van de werkwijze is de gerechtelijke uitspraak van 23 maart 2023 en de beantwoording van Kamervragen op 14 augustus 2023. In eerdere nieuwsbrieven besteedden we hier regelmatig aandacht aan.  

Daarnaast hebben veel gemeenten die al eerder de werkwijze aanpasten ervoor gekozen elk jaar rondom de uitbetaling van het vakantiegeld te bezien of er bij individuele inwoners wijzigingen nodig zijn. Bijvoorbeeld; wanneer een inwoner eerder een aanvullende uitkering had (en er dus maandelijks werd afgedragen in combinatie met het uitbetalen van het vakantiegeld) en de inwoner nu een volledige uitkering heeft (waardoor het vakantiegeld gereserveerd kan worden voor jaarlijkse afdracht).

Is uw gemeente ook bezig met het vraagstuk rondom de afdracht? Dan kan de maand waarin het vakantiegeld wordt uitbetaald ook voor uw gemeente het meest geschikte moment zijn om een eventuele aanpassing door te voeren. Het ‘handelingskader afdracht beslag: maandelijks of jaarlijks?’ en de overige ondersteuningsproducten helpen daarbij. 

Het handelingskader is onlangs voorzien van een versieoverzicht, zodat u altijd zeker weet dat u de meest recente versie gebruikt en kunt zien welke wijzigingen er aangebracht zijn. 

Wilt u ervaringen met andere gemeenten uitwisselen? Hiervoor kunt u terecht op het VNG Forum Armoede en schulden