Uit onderzoek van het WODC blijkt dat het Actieplan Wapens en Jongeren uit 2020 een stevige impuls heeft gegeven aan de aanpak van wapenbezit/-gebruik onder jongeren. 'Wapens en jongeren' is de komende week in de Tweede Kamer onderwerp van een rondtafelgesprek. De VNG leverde inbreng via een position paper.
Langdurig preventief beleid nodig
Langdurig preventief beleid is nodig om daadwerkelijk een gedragsverandering te bereiken bij de groep die al een wapen draagt, of waarbij het risico hierop groot is, concluderen de onderzoekers van het WODC in hun evaluatierapport. De VNG ondersteunt de aanbevelingen van het rapport, we wijzen de Kamer in het position paper (pdf, 206 kB) op de acties van gemeenten. Daarnaast voeren we aan wat het rijk kan doen:
- Kijk naar het bovenliggend (jeugd) probleem: niet alleen wapens maar ook drugs- en alcoholgebruik en de problemen in de jeugdzorg die toenemen.
- Stel elkaar de vraag waarom jongeren zich dusdanig onveilig voelen, dat zij een steekwapen dragen en dus ervaren dat nodig te hebben.
- Help met het bieden van inzichten vanuit de gedragswetenschap.
- Bekijk hoe de context van de doelgroep (vooral ouders maar ook het onderwijs) beter kan en moet worden betrokken en ingezet.
- Gebruik goede voorbeelden uit andere landen (Britse benadering), gebruik rolmodellen en/of ervaringsdeskundigen.
- Bij de keuze voor repressie: zorg dat je het waar kunt maken. Dus ook justitie en OM moeten dit kunnen verwerken.
Succesvolle voortzetting van het Actieplan
We benadrukken dat het van het grootste belang is dat ook in de komende jaren het Actieplan Wapens en Jongeren (2.0) succesvol wordt uitgevoerd. Te denken valt aan (extra) inbreng van kennis en kunde, financiƫn, beleid, en wet- en regelgeving. Om de aandacht vast te kunnen houden, moet het programma een vaste plek krijgen in beleid. Bijvoorbeeld in jeugd(zorg) of de aanpak van jeugdcriminaliteit.