De VNG en Stichting Afvalfonds Verpakkingen hebben in het Platform Ketenoptimalisatie kunststof (PKO) een akkoord bereikt over een voorlopig voorschot van € 218 per ton geaccepteerd PMD voor gemeenten in het bronscheidingsmodel. 

De hoogte van de inzamelvergoeding wordt jaarlijks berekend op basis van landelijk gemiddelde inzamelkosten bij kostenefficiënte uitvoering en de laatst bekende samenstelling van het brongescheiden PMD. In de berekening van het voorschot zijn de inzamelkosten gelijk gehouden en vindt conform ketenovereenkomst een correctie plaats voor het aandeel niet-verpakkingen en stoorstromen (vervuiling). Deze correctie is hoger dan afgelopen jaar, aangezien uit de voorlopige resultaten van het kosten- en samenstellingsonderzoek (KSO) blijkt dat het PMD meer stoorstromen bevat dan de afgesproken systeemmarge van 15%. Dit resulteert in een lager voorschot dan de inzamelvergoeding van 2021.

Definitieve inzamelvergoeding

De definitieve inzamelvergoeding wordt bepaald op basis van de uitkomsten van het KSO over 2021. Een eventuele correctie kan achteraf plaatsvinden met terugwerkende kracht tot 1 januari van dit jaar. Bij deze correctie wordt de methodiek gevolgd zoals vastgelegd in de Ketenovereenkomst, waarbij het bedrag van € 218,- per ton als ondergrens wordt aangehouden voor het gehele kalenderjaar 2022. Naar verwachting wordt het KSO in de loop van dit jaar afgerond.

Aandacht voor kwaliteit ingezameld PMD

Uit het KSO blijkt dat er gemiddeld te veel stoorstoffen in het PMD zitten. Veel voorkomende stoorstoffen zijn: restafval, volle verpakkingen, grote stukken folie, textiel en papier en karton. Dit zorgt voor problemen bij de verwerking van het ingezamelde PMD (machines die vastlopen of defect raken) en dat het PMD minder geschikt is voor recycling. Regionaal zijn er grote verschillen in wijze van inzameling, type afvalbeleid en organisatie van de inzamellogistiek, daarom gaat het PKO per regio bekijken of maatregelen noodzakelijk zijn en op welke manier deze maatregelen worden uitgewerkt.

Inzamelvergoedingen 2022

De inzamelvergoeding voor het nascheidingsmodel is voor 2022 vastgesteld op € 10,83 per ton ingezameld, na te scheiden restafval. Voor het bepalen van deze vergoeding is dezelfde methodiek gehanteerd als bij de berekening van de inzamelvergoeding 2021.De inzamelvergoeding bronscheidingsmodel is nog niet vastgesteld door het PKO. Zodra hier een besluit over is genomen, worden gemeenten geïnformeerd.

3.0 versie beoordelingsprotocol PMD

Het beoordelen van brongescheiden PMD vindt niet overal eenduidig plaats. Er is daarbij sprake van behoorlijke verschillen tussen verschillende overslaglocaties.

In de afgelopen maanden is gewerkt aan een aangepast beoordelingsprotocol dat moet zorgen voor een correcte, objectieve en eenduidige beoordeling. In de nieuwe versie van het protocol worden voor alle overslaglocaties in Nederland standaard minimale eisen gesteld waaraan de locaties moeten voldoen. Daarnaast wordt acceptanten meer ondersteuning geboden zodat zij het ingezamelde PMD zo goed mogelijk visueel kunnen beoordelen. Door de acceptant meer hulpmiddelen en ondersteuning te bieden bij de beoordeling wordt gestreefd naar een meer objectieve beoordeling; visuele beoordeling waarbij maximaal 15% stoorstromen per vracht het uitgangspunt is. Voor verdere professionalisering wordt in 2022 een keurmeesterschap geïntroduceerd waarvoor iedere acceptant zich dient te certificeren.Het nieuwe protocol is te downloaden vanaf www.platformketenoptimalisatie.nl.