Sociale partners in overheids- en onderwijssectoren en pensioenfonds ABP streven naar een nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2027. Alle betrokken partijen zijn ervan doordrongen dat dit secuur, uitlegbaar en evenwichtig moet gebeuren. Ook gaan ze afspraken maken over de overgang naar het nieuwe stelsel. 

Afspraken

Het lijkt nog ver weg, maar de voorbereidingen van de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel zijn al geruime tijd aan de gang. Naast de ABP-pensioenregeling 2027 zijn sociale partners bezig om afspraken te maken over het verhuizen van pensioenaanspraken naar het nieuwe pensioenstelsel (invaren) en een adequate compensatie voor groepen die nadelige effecten ondervinden van de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel. 

Planning

Sociale partners streven ernaar nog voor begin 2024 tot voorlopige afspraken te komen. Deze afspraken worden uitgewerkt en vastgelegd in een transitieplan. We publiceren het concept hiervan zodra het gereed is. Vervolgens kunnen verenigingen van gepensioneerden en verenigingen van voormalige deelnemers (mits zij aan de wettelijke eisen voldoen) gebruik maken van het wettelijke hoorrecht en hun stem laten horen.