De wens van intersekse en non-binaire personen voor een andere registratie dan man of vrouw kan nu uitsluitend via een uitspraak van de rechtbank. Voor betrokkenen is dat een kostbare en tijdrovende procedure. De VNG onderschrijft de noodzaak van een andere registratie en zet zich in voor een oplossing.

Ook zijn we nauw betrokken bij het overleg hierover met de ministeries van Justitie en Veiligheid, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken ( NVvB) en gebruikers van de BRP.

Amendement

Bij de parlementaire behandeling van het wetvoorstel tot wijziging van de Transgenderwet (35 825) is een amendement ingediend over de positie van intersekse en non-binaire personen. Het voorstel is dat de geslachtsvermelding in de geboorteakte zonder tussenkomst van de rechter kan worden gewijzigd in ‘X’. De minister voor Rechtsbescherming liet de Kamer weten dat hij het amendement voor advies gaat voorleggen aan de Raad van State en onder meer de VNG en NVvB. Op verzoek van het kabinet heeft de Vaste Kamercommissie van JenV besloten om de plenaire behandeling van het wetsvoorstel aan te houden in afwachting van het advies van de Raad van State en het nadere rapport van de regering.

Paspoort en identiteitskaart

Inmiddels zijn in Nederland de voorbereidingen begonnen om de geslachtsaanduiding op identiteitskaarten te schrappen. Europese wetgeving maakt dit mogelijk. Voor paspoorten is internationaal vastgelegd dat het geslacht wel vermeld moet worden, dit kan M, V of X zijn.

Meer informatie