Het is onhoudbaar om de rekening van de verduurzaming alleen bij woningeigenaren en de overheid te blijven neerleggen. De VNG is daarom voorstander van een grotere rol van de financiële sector bij de energietransitie, zoals de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur adviseert.

Advies Rli over actievere rol financiële sector

Vandaag bracht de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) zijn advies Financiering in transitie: naar een actieve rol van de financiële sector in een duurzame economie uit. In het advies gaat de Rli in op de mogelijkheden die de overheid heeft om de financiële sector zodanig te sturen dat die anticipeert op een duurzame economie en bijdraagt aan de transitie daarnaartoe. 

Kosten verduurzaming meefinancieren in hypotheek

Ook de VNG ziet veel kansen voor een grotere rol van de financiële sector bij het mogelijk maken van de energietransitie. Nu zien we dat vooral de decentrale en nationale overheid inwoners, bedrijven en instellingen helpen met verduurzaming door middel van subsidies. Het is onhoudbaar om de voorinvestering van de verduurzaming alleen bij hen te blijven neerleggen. 

Een mogelijkheid voor een grotere rol van de financiële sector is bijvoorbeeld om bij aankoop van een bestaande woning een energetische norm (de zogenoemde Standaard en streefwaarden voor woningisolatie) in te voeren. De energetische status van het gebouw wordt dan onderdeel van de woningwaarde. De investeringen voor de verduurzaming kunnen daardoor in de hypotheek meegefinancierd worden. Voor de financiële sector betekent dit minder risico. 

Woningen moeten voldoen aan Standaard voor woningisolatie

De Standaard en streefwaarden voor woningisolatie zijn ontwikkeld volgens afspraak in het Klimaatakkoord. Woningen die voldoen aan deze standaard zijn goed genoeg geïsoleerd om aardgasvrij te worden. In 2026 wordt bekeken of de standaard voor woningisolatie verplicht wordt. 

Het lijkt de VNG verstandig om de discussie over het verplichten van de standaard bij bijvoorbeeld aankoop van de woning nu te starten. Nu we midden in een energiecrisis zitten, met grote gevolgen voor de energierekeningen van bewoners, wordt de energetische status van woningen van groot (financieel) belang. 

Eenvoudigere overgang energietransitie gebouwde omgeving

De standaard voor woningisolatie helpt gemeenten ook aanzienlijk bij de energietransitie in de gebouwde omgeving. In de wijken die van het aardgas afgaan, is het niet alleen de vraag welk alternatief daarvoor in de plaats komt en welke infrastructuur daarvoor nodig is, ook de aan te sluiten gebouwen moeten klaar zijn voor de overstap. Hoe meer woningen in een wijk energetisch op orde zijn, dus voldoen aan de Standaard voor woningisolatie, hoe eenvoudiger de overgang naar een alternatief voor aardgas zal verlopen. Met een actieve rol van de financiële sector hierin, wordt dit tevens financierbaar en ook steeds meer een haalbaar doel.