Met de voorstellen voor de Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur wordt een risicoanalyse integriteit verplicht voor kandidaat-wethouders en komen er regels over financiële belangen van lokale bestuurders. De VNG is positief, maar vraagt ook om duidelijkheid over bepaalde onderdelen.

Lees de Consultatiereactie Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur tweede tranche (pdf, 133kB)

Positief

Het wetsvoorstel kan volgens ons in het benoemingsproces bijdragen aan een goed evenwicht tussen de positie van de kandidaat-wethouder en die van de gemeenteraad. Dit komt vooral tot uitdrukking in de volgende onderdelen van het wetsvoorstel: het wettelijk kader, de risicoanalyse niet als benoembaarheidsvereiste, de objectieve normen, de waarborgen voor de kandidaat-wethouder en de positie van de burgemeester. 

Kanttekeningen

Op meerdere onderdelen vinden we het wetsvoorstel echter nog niet duidelijk genoeg, zoals de wettelijke norm voor de omgang met financiële belangen, de informatie over werving en selectie, de bescherming van persoonsgegevens, de geheimhoudingsplicht, de eisen voor externe onderzoeksbureaus, de proportionele informatie aan de raad en het gelijke speelveld voor democratische organen.