De VNG is positief over de aanvullende klimaatmaatregelen die het kabinet eind april presenteerde. Wel hebben we ook een aantal kanttekeningen. We wijzen er onder meer op dat subsidieregelingen elkaar niet mogen tegenwerken. Dat schrijven we de Tweede Kamer in de aanloop naar het debat over het klimaatpakket.

Lees de VNG-inbreng (pdf, 37 kB)

Voorkom dat subsidieregelingen elkaar tegenwerken

We pleiten voor meer verbinding tussen sectoren en deelterreinen. Zorg bijvoorbeeld dat de aanpak voor de utiliteitsbouw, zoals kantoren, scholen, winkels en ziekenhuizen, aansluit op de wijkaanpak. En voorkom dat de vele afzonderlijke subsidieregelingen voor de gebouwde omgeving niet aansluiten, of erger, elkaar tegenwerken. 

Bijvoorbeeld: stel dat de gemeente in een wijk werkt aan een collectief warmtesysteem. Dan kan een verhuurder via de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) subsidie krijgen voor een ander systeem, zoals een warmtepomp. Datzelfde geldt voor een woningeigenaar via de Investeringssubsidie Duurzame energie (ISDE). 

Breed eindbeeld nodig

We missen bij sommige sectoren een breed eindbeeld voor 2050, bijvoorbeeld wat betreft mobiliteit. De voorstellen zijn gericht op het stimuleren van elektrisch vervoer. Maar het is ook van belang om het aantal gereisde kilometers te verminderen. En om anders te reizen, denk aan lopen, fietsen, openbaar vervoer en autodelen. 

Zorgen over arbeidsmarkt en netcongestie

We maken ons grote zorgen of de maatregelen kunnen worden uitgevoerd, vanwege de krapte op de arbeidsmarkt en de netcongestie. Dat uit zich in alle sectoren, van de uitrol van laadinfra en het verzwaren van netten voor de warmtetransitie tot het aansluiten van windparken. En het geldt ook voor toezicht en handhaving door gemeenten. 

Overige punten

Daarnaast vragen we namens gemeenten aandacht voor enkele andere punten op de volgende gebieden:

  • Rol van gemeenten 
  • Gebouwde omgeving
  • Warmtenetten
  • Wet natuurbescherming 
  • Elektriciteitsvoorziening
  • Industrie
  • Sectoroverstijgende maatregelen

Meer informatie 

Kamerbrief over de aanvullende klimaatmaatregelen (26 april 2023)