UCLG, de wereldvereniging van lokale overheden en verenigingen van gemeenten, heeft policy councils aangesteld die lokale vertegenwoordigers een grotere stem geven in het UCLG-beleid. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse UCLG World Council. De VNG vertegenwoordigt Nederlandse gemeenten in 3 policy councils.

VNG-vertegenwoordigers

In de policy councils zitten burgemeesters en vertegenwoordigers van local government associations, zoals de VNG:

  • VNG-voorzitter Sharon Dijksma is onderdeel van de Policy Council Renaturing, die spreekt over duurzaamheid.
  • Wobine Buijs, voorzitter van de internationale delegatie van VNG, neemt deel aan het Policy Council Economies of Equality, die kijkt hoe brede welvaart integraal onderdeel kan worden van beleid.
  • Oud-VNG-voorzitter Jan van Zanen is onderdeel van de Policy Council City Diplomacy, die verbinding zoekt tussen lokale overheden en internationale processen.

Voorzitterschap UCLG   

De World Council van de UCLG (United Cities and Local Governments) wordt van 25 tot 28 oktober gehouden in Konya, Turkije. Tijdens deze bijeenkomst neemt de burgemeester van Konya het uitvoerend voorzitterschap van UCLG over van de burgemeester van Montevideo.

Volgend jaar wordt Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, voorzitter. Van Zanen is dit jaar aanwezig met Wobine Buijs, burgemeester van Oss, Pieter Jeroense, plaatsvervangend algemeen directeur van de VNG en directeur van VNG International, en projectmanager Finn Speulman.