De VNG hoopte afspraken te maken over stabiele gemeentefinanciën en flinke stappen te kunnen zetten in grote dossiers als bestaanszekerheid en wonen. Maar door de val van het kabinet kwam veel stil te liggen. 

Ondanks dat was 2023 ook een productief jaar. De leden namen tijdens de ALV op woensdag 14 juni 2023 de Verenigingsstrategie 2030 aan. Daarmee kiest de VNG ervoor om gemeenten een centrale rol te laten spelen in de aanpak van grote vraagstukken. Niet als uitvoerders, maar als medeoverheid. De stap naar voren heeft binnen en buiten de VNG-organisatie echt impact gekregen.

Naast de terugblikken van Sharon Dijksma (Voorzitter VNG) en Leonard Geluk (Algemeen directeur) leest u ook over de ervaringen van VNG’ers en geven we u met verschillende video’s een indruk van de resultaten in 2023.

Lees het gehele VNG Jaarverslag 2023

Financieel Jaarverslag 

De VNG sloot het jaar af met een negatief bedrijfsresultaat van € 3,5 miljoen. Dit is conform het besluit van de ALV (Algemene Leden Vergadering) in 2018 om het eigen vermogen gefaseerd in te zetten. In de begroting was een negatief resultaat van € 4,4 miljoen geraamd. Het uiteindelijk jaarresultaat is positief door het rendement op de effectenportefeuille en andere rentebaten. Dit betreft een bedrag van € 5 miljoen. Het positief jaarresultaat over 2023 bedraagt € 2,8 miljoen. 

Lees het gehele Financieel Jaarverslag 2023

Algemene Ledenvergadering (ALV) 

Tijdens de ALV op 26 juni 2024 hebben gemeenten kennisgenomen van het VNG Jaarverslag 2023 en ingestemd met het Financieel Jaarverslag.